Vakcentrum Levensmiddelen


Drank- en Horecawet vandaag geaccordeerd

30 juni 2011
---

Vanmiddag is het wijzingsvoorstel voor de Drank- en Horecawet met ruime steun aangenomen door de Tweede Kamer. Belangrijkste wijziging is dat het toezicht op de naleving van de wet overgeheveld wordt naar gemeentelijk niveau. Daarnaast hebben burgemeesters een aantal extra bevoegdheden gekregen ter ondersteuning van integraal alcoholbeleid.

Positief voor de supermarktbranche is dat de sanctie van het sluiten van de alcoholafdeling van een ondernemer die drie keer binnen een jaar alcohol verkoopt aan een 16-minner niet meer als een verplichting in de wet staat, maar als een mogelijkheid. Voordat deze zeer zware sanctie wordt opgelegd, kan er hoor en wederhoor toegepast worden en gekeken worden naar de inspanningen die een ondernemer zich heeft getroost om dit soort overtredingen te voorkomen.

Verder is het experimenteerartikel (dat bepaalt dat de burgemeester bij wijze van experiment de leeftijd voor het kopen van alcohol binnen de gemeente naar 18 jaar kan verhogen) uit het wetsvoorstel gehaald. Ook het voorstel om de leeftijd voor het kopen van alcohol landelijk naar 18 jaar te verhogen heeft het wetsvoorstel niet gehaald.

Een jarenlange wens van de branche is in vervulling gegaan met de verregaande vorm van strafbaarstelling van een 16-minner die alcohol bij zich heeft. De strafbaarstelling geldt op de openbare weg en de publieke ruimte, met uitzondering van de supermarkt en slijterij. Het Vakcentrum is in deze uitzondering teleurgesteld.

Negatief element is eveneens de nieuwe mogelijkheid voor de burgemeester om (op lokaal niveau) aanbiedingen van alcoholische producten met meer dan 30% korting te verbieden.

Uit het debat rondom de wet bleek dat veel Kamerleden grote zorgen hebben over de naleving van de leeftijdsgrenzen in de supermarkt. Het is dan ook zaak dat wij onverminderd aandacht blijven geven aan dit onderwerp.

In het najaar wordt de wet behandeld in de Eerste Kamer.