Gemeente de Waard


Informatie over woningen nabij hoogspanningslijnen

Naar aanleiding van de plannen voor de aanleg van een 380 kV verbinding in Noord-Holland is er discussie ontstaan over woningen nabij hoogspanningsmasten en -lijnen in heel Nederland.

De bovengenoemde verbinding wordt in verband met de veiligheid rondom Schiphol aan de westkant van het Haarlemmermeer gelegd in plaats van aan de oostkant. De westkant is echter meer bewoond en de verbinding komt daardoor in de buurt van woonwijken te liggen. De Tweede Kamer heeft minister Verhagen om een oplossing voor dit probleem gevraagd. De minister heeft aangegeven dat niet alleen voor deze situatie, maar ook voor alle andere soortgelijke situaties in Nederland een oplossing moet komen.

TenneT, de beheerder van alle hoogspanningsmasten en -lijnen in Nederland, heeft aan de Tweede Kamer een voorstel gedaan om aan alle bewoners van woningen die direct onder de geleiders of binnen een zakelijk rechtstrook van een 220 of 380 kV verbinding wonen, een aanbieding tot uitkoop te doen. Ook stelt TenneT voor om voor het 110 en 150 kVnet een meerjarenprogramma op te zetten waarbij knelpunten opgelost worden door de verbindingen ondergronds te brengen. De kosten van het opkopen van de woningen en het ondergronds leggen van bepaalde verbindingen wil men doorberekenen in de tarieven. Geschat wordt dat dat zal leiden tot een structurele verhoging van 6 euro per gezin per jaar.

Minister Verhagen gaat dit voorstel van TenneT uitwerken en zal de Kamer voor het einde van dit jaar over de volgstappen informeren. De minister heeft in een brief aan de Kamer laten weten dat het nadrukkelijk gaat om het ontlasten van bewoners en dat de veiligheid niet in het geding is.

Ook in Nieuw-Lekkerland zijn er woningen die dicht op hoogspanningsmasten en - lijnen staan. Het is op dit moment echter niet duidelijk wat het plan van de minister zal inhouden en wat de mogelijke consequenties zijn voor woningen in Nieuw-Lekkerland. Het plan en een besluit hierover dienen wij daarom af te wachten.