Belgische Federale Overheid



Internationaal vaarbewijs voor pleziervaarders

Datum: 30 juni 2011

Belgische pleziervaarders ondervinden in het buitenland soms moeilijkheden om hun hobby uit te oefenen of om een vaartuig te huren. Ook al zijn ze in het bezit van een officieel Belgisch vaarbevoegdheidsbewijs (stuurbrevet, brevet yachtman of yachtnavigator), vaak wordt dit niet aanvaard door buitenlandse bootverhuurders of plaatselijke autoriteiten. Het internationaal vaarbewijs brengt hier verandering in.

Het internationale vaarbewijs ICC (International Certificate of Competence) stelt de eisen vast waaraan u moet voldoen om het te verkrijgen. Bijgevolg aanvaarden steeds meer landen het ICC als het vaarbewijs bij uitstek.

Het nieuwe internationaal vaarbewijs wordt geleverd in bankkaartformaat en blijft levenslang geldig. Aangezien de Belgische vaarbewijzen voldoen aan de internationale vereisten, kunt u, als houder van een Belgisch vaarbewijs, een ICC verkrijgen zonder bijkomende examens.

Afhankelijk van de vooropleiding bestaan er verschillende soorten ICC: voor kustwateren, binnenwateren of volgens het type boot dat u bestuurt. Combinaties van deze soorten zijn mogelijk.

Meer informatie over de pleziervaart vindt u op de site van de FOD Mobiliteit Externe link
Zie het origineel