Ministerie van Defensie

Jong en oud geven aftrap Marinedagen

30 juni 2011, 16.44 uur

De Veteranendag en de Dag van Techniek brengen vandaag jong en oud bij elkaar en vormen samen de aftrap voor de Marinedagen 2011. Morgen opent de Koninklijke Marine in Den Helder met het thema "Voortvarend naar de toekomst" haar deuren voor het publiek.

"Fijn dat jullie er allemaal zijn. En allemaal is veel, want we verwachten vandaag 8500 veteranen". Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten, generaal Ton van Ede opende met deze woorden de Veteranendag 2011, die traditiegetrouw een dag voor de Marinedagen plaatsvindt.

Terug van weggeweest

Vorig jaar moesten de veteranen het zonder marinedagen stellen, maar dit jaar is er weer veel te doen en te zien. "We hebben nieuwe spullen voor de mariniers en een nieuwe helikopter, die kan landen aan boord van het nieuwe patrouilleschip De Holland", aldus generaal van Ede. Maar de toekomst kan niet zonder verleden, want, zegt Van Ede: "Voortvarend naar de toekomst begint met een historie van 523 jaar marine."

Jong en oud

Net als deze solderende meisjes kunnen 1200 basisschoolleerlingen op de Dag van de Techniek kennismaken met een technisch beroep. Foto: ministerie van Defensie

Naast de veteranen komen ook 1200 leerlingen van basisscholen uit de regio kennis maken met de marine. In het kader van de Dag van Techniek hebben het ROC en DMO de handen ineengeslagen. Om leerlingen op jonge leeftijd te interesseren voor een technisch beroep zijn er tal van leuke en leerzame activiteiten georganiseerd.

Napoleon

Tot slot wordt een blik geworpen op het verleden, om precies te zijn 200 jaar geleden. In 1811 bracht Napoleon een werkbezoek aan Den Helder. Vanaf vandaag is in het Marinemuseum de tentoonstelling "Napoleon in Den Helder. 200 jaar later" geopend voor publiek.