Stevige mening NOV over voorgenomen Geefwet

Persbericht van Vereniging NOV

Het kabinet heeft op 21 juni in een brief aan de Tweede Kamer haar voorgenomen Geefwet voorgesteld. De wet gaat over geven in Nederland. Met de filantropische sector is tegelijkertijd het convenant 'Ruimte voor geven' afgesloten. Het convenant heeft een prominente plaats in de Geefwet. Wat de Vereniging NOV als belangenbehartiger van de brede vrijwilligerssector echter onaangenaam treft, is de beperkte definitie van filantropie die het kabinet in beide stukken hanteert. Hierdoor vallen vrijwilligersorganisaties buiten de culturele sector buiten de voorgestelde stimuleringsmaatregelen door het rijk, zoals het stroomlijnen van fiscale activiteiten, versterken van toezicht en verbeteren van publieksvertrouwen.

De Vereniging NOV juicht het voornemen van het rijk om het geven aan de filantropische sector te stimuleren toe. Het past bij een overheid die zich op vele publieke domeinen terugtrekt en de verantwoordelijkheid en financiering voor voormalige overheidstaken nadrukkelijk (terug)legt bij de burgers.
Dat het kabinet in de wet en het convenant een beperkte definitie van filantropie hanteert, heeft de Vereniging NOV als belangenbehartiger van de brede vrijwilligerssector echter onaangenaam getroffen. Filantropie is een wereldwijd geaccepteerd begrip dat in brede betekenis verwijst naar het ter beschikking stellen van private gelden, vermogen, goederen, diensten of tijd voor zaken die betrekking hebben op publieke doelen en bevordering van het algemeen belang. Zowel het convenant als de kabinetsbrief over de voorgenomen Geefwet richten zich uitsluitend op de geld-kant van filantropie. Het kabinet veronachtzaamt hiermee de doe-kant van de filantropie, die nota bene in economisch effect vijf keer de waarde vertegenwoordigt van de geld-kant. De brief is bovendien eenzijdig gericht op de cultuursector. Ook wordt in het voorgenomen beleid het verschil tussen ANBI's (algemeen nut beogende instelling) en SBBI's (sociaal belang behartigende instelling) nog eens uitvergroot. In het convenant worden SBBI's nadrukkelijk uitgesloten, ook de Geefwet is slechts gericht op ANBI's. Staatssecretaris Weekers wekte bij de behandeling van het Belastingplan 2011 (8 november 2010) andere verwachtingen met zijn toezegging om specifiek te kijken naar de positie van SBBI's, zoals sportverenigingen, buurt- en dorpshuizen en jeugdclubs. Voor de Vereniging NOV is dit onbegrijpelijk en zeer teleurstellend.

Stimuleren geefklimaat voor alle sectoren noodzakelijk Het is voor vrijwilligersorganisaties in alle sectoren buiten de cultuur onbegrijpelijk dat de rijksoverheid haar inspanningen alleen richt op de cultuursector, terwijl alle andere maatschappelijke sectoren ook worden getroffen door bezuinigingen door rijks- en gemeentelijke maatregelen. In alle maatschappelijke sectoren wordt door de overheid een groter beroep gedaan op eigen verantwoordelijkheid en eigen inzet van burgers en op particuliere financiering. Uit recent onderzoek van de Vereniging NOV blijkt dat de effecten van recessie en gemeentelijke bezuinigingen voor lokale vrijwilligersorganisaties al duidelijk voelbaar worden. Van de organisaties die aan het onderzoek hebben deelgenomen verwacht acht procent al in 2011 de rekeningen niet meer te kunnen betalen, terwijl ruim 50 procent van de organisaties verwacht in 2012 in grote financiële moeilijkheden te komen, voor 22 procent zijn deze zodanig dat ook kernactiviteiten moeten worden stopgezet. Het is dus zeer gewenst dat de stimulerende activiteiten ter verbetering van het geefklimaat zowel op landelijk als op gemeentelijk niveau door de rijksoverheid worden gericht op alle maatschappelijke sectoren en op alle vormen van organisaties waarin burgers zich belangeloos en onbetaald inzetten voor de samenleving. Ongeacht de status die deze organisaties voor de Belastingdienst hebben.

Oproep aan Tweede Kamer leden
De Vereniging NOV roept de leden van de Tweede Kamer op om bij de bewindslieden er op aan te dringen dat:
- inspanningen gericht op versterking van de samenwerking tussen overheid en de filantropische sector zich niet beperken tot de fondswervende en vermogen kant van het begrip filantropie. Aan dit begrip moet in zijn volle breedte recht worden gedaan in het stimuleringsbeleid van de overheid.
- de werking van de Geefwet wordt verruimd naar alle maatschappelijke sectoren.
- de Geefwet ook gericht wordt op SBBI's. Vooral op lokaal niveau is dit van bijzondere betekenis.
- een goede registratie van SBBI's wordt bevorderd door uitvoering te geven aan de motie Omtzigt, Neppérus en Slob (Kamerstukken II 2010/11, 32504, nr.60)
- partijen als Vereniging NOV en NOC NSF bij de inrichting en verdere uitwerking van Convenant en Geefwet worden betrokken.

*

Links:
http://www.nov.nl



Razende Robot Reporter