Waterschap Dommel

slecht samen in Keersop

Belangen natuur en landbouw gaan slecht samen in Keersop

Waterschap De Dommel heeft een intern onderzoek uitgevoerd naar de omvang van baggerwerkzaamheden aan de Keersop bij Bergeijk. De omvang van de werkzaamheden passen niet bij de hoge natuurwaarden van de beek. Belangrijke conclusies zijn dat het waterschap veel aandacht heeft voor het voorkomen van wateroverlast, maar ook dat natuur en landbouw in dit gebied zeer dicht tegen elkaar aanliggen. Het is bijzonder lastig om een goed beheer te voeren wat recht doet aan beide belangen.

Baggerwerkzaamheden

De Keersop is een bijzondere laaglandbeek met een unieke combinatie van kalkhoudend en snelstromend water en een bodem van grind en zeer grof zand. Het is onderdeel van Natura 2000-gebied `Leenderbos, Groote Heide & De Plateaux'. De landbouwers in de omgeving klaagden eind 2010 over wateroverlast. Naar aanleiding hiervan zijn in de periode van 2 maart 2011 tot 24 maart 2011 baggerwerkzaamheden uitgevoerd. In eerste instantie zouden er her en der zandkoppen worden verwijderd, later is dat geleidelijk over gegaan naar geheel baggeren van de beek.

Intern onderzoek

Het waterschap was ongelukkig met de omvang van de werkzaamheden. Hierbij is overigens wel zorgvuldig gehandeld door de zeldzame beekprik die in deze beek voorkomt, uit de bagger te halen en weer terug te gooien in de beek.

Om herhaling te voorkomen is direct een onderzoek gestart.

Enkele belangrijke bevindingen en leerpunten zijn:
* De interne afstemming was onvoldoende.

* Landbouw en natuur liggen in dit gebied zeer dicht tegen elkaar aan. Hierdoor is goed beheer, wat recht doet aan beide belangen, bijzonder lastig uit te voeren.

* De druk vanuit de agrariërs en het realiseren van waterberging heeft nadrukkelijk een rol gespeeld om `iets' en op korte termijn te doen.

* Beken waar sprake is van een zeer complexe situatie zoals de Keersop zouden we een interne `status aparte' kunnen geven en daarvoor bijbehorende procesafspraken maken (we verwachten dat het gaat om 3 tot 5 beken in ons beheergebied). We kunnen dit niet zonder meer doorvertalen naar al onze beken. We zouden dan een starre, administratieve en daardoor intensieve werkwijze creëren.
* We zouden niet met herinrichting van beken moeten starten als deze onvolledig uitgevoerd kan worden. Bij de Keersop zit natuur en landbouw zonder enige bufferzone tegen elkaar.

Maatregelen

Er lijken weinig maatregelen mogelijk om de ingreep ongedaan te maken. De beekprik die het meest last heeft gehad, heeft nu het meest baat bij rust. We zullen dit nog overleggen met organisaties die klachten bij het waterschap hebben ingediend.