Gemeente Best

College stelt Kaderbrief vast

30-06-2011

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Best heeft de Kaderbrief 2012 vastgesteld en aangeboden aan de gemeenteraad. In de kaderbrief legt het college de algemene uitgangspunten van beleid en het financiële kader voor aan de gemeenteraad. Deze uitgangspunten zijn nodig voor het opstellen van de begroting 2012. In de begroting worden de doelstellingen voor het nieuwe jaar uitgewerkt en wordt een doorkijkje gegeven naar de eerstvolgende jaren.


* Download de Kaderbrief 2012

Met de besluitvorming over de begroting 2011 heeft de gemeenteraad een eerste bezuinigingsronde vastgesteld. Op een beperkt aantal onderdelen na zijn deze voorgenomen bezuinigingen inmiddels gerealiseerd. Zo zijn er enkele directe maatregelen in de bedrijfsvoering genomen, zoals het restrictief vacaturebeleid en het beheersbaar maken en verminderen van de externe inhuur. Ook zijn er maatregelen vastgesteld die effect hebben op de samenleving zoals taakstellende kortingen op budgetten voor sport en cultuur.

Eind vorig jaar heeft de gemeenteraad een takendiscussie gehouden. Het resultaat hiervan is dat de komende bezuinigingen niet gezocht moeten worden in het afstoten van de gemeentelijke taken, maar juist in de bedrijfsvoering. De grootste post van bedrijfsvoering zijn de personele lasten. De organisatie krimpt van 238 fte naar 200 fte in 2015. Hierbij geldt het uitgangspunt dat er geen gedwongen ontslagen vallen.

Het college is van mening dat de bezuinigingen in de bedrijfsvoering van de gemeente Best ook doorgetrokken moeten worden naar de gesubsidieerde professionele instellingen. Op het moment dat de kaders van de Kaderbrief verder worden uitgewerkt in de begroting 2012 worden de verschillende externe samenwerkingspartners hierbij betrokken.

De bezuinigingsvoorstellen op de bedrijfsvoering hebben ongetwijfeld gevolgen voor de dienstverlening. Op dit moment is nog niet precies duidelijk welke gevolgen dit zijn. Het is daarom de uitdaging van de komende jaren om creatief de ontwikkeling en de krimp van de organisatie hand in hand te laten gaan en het niveau van de dienstverlening er zo min mogelijk onder te laten lijden.

Het financieel perspectief van de gemeente ontwikkelt zich op basis van de huidige kennis en na inbreng van alle bezuinigingsvoorstellen gunstig. De komende jaren heeft Best een positief begrotingssaldo, te weten:

- in 2012: EUR 11.214

- in 2013: EUR 567.953

- in 2014: EUR 1.208.694

- in 2015: EUR 1.686.698

Op maandag 5 september 2011 vindt de besluitvorming over de Kaderbrief in de gemeenteraad plaats.

---