Nieuw-Vlaamse Alliantie




Vervangingspools voor ondernemers zijn een maat voor niets

klok 30 juni 2011

Er zijn dertig kandidaat-vervangers voor nul plaatsen in een zelfstandige onderneming. De "vervangende ondernemer", de regeling die morgen precies één jaar bestaat, is geen succes: er zijn dus nauwelijks ondernemers ingeschreven en er zijn amper zelfstandigen die zich tijdelijk laten vervangen. Dat concludeert N-VA-Kamerlid Zuhal Demir na interpellatie van minister van KMO'S, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid Laruelle.

Geen enkele zelfstandige ondernemer wil zich laten vervangen en er zijn amper 30 kandidaat-vervangers: wat is er meer nodig om van een mislukte maatregel te spreken? Zuhal Demir: "Het systeem is vrij rigide. Kandidaat-vervangers moeten een registratiekost van 70 euro betalen. Bovendien moeten ze ieder kwartaal een sociale bijdrage betalen, ook al vervangen ze een zelfstandige voor bijvoorbeeld maar 30 dagen."

Nutteloze promotie Minister Laruelle erkent dat het systeem van de vervangende ondernemers niet werkt. Maar ze maakte onlangs nog 70.000 euro vrij voor een grootschalige promotiecampagne! Nadien wil ze het systeem pas evalueren. Zuhal Demir: "Dit is de wereld op zijn kop! Een product moet beantwoorden aan de noden van de sector, daarna wordt het op de markt gebracht. De minister doet het omgekeerde. Ze bracht exact een jaar geleden het systeem van de vervangende ondernemers uit, ziet nu dat het niet werkt, voert binnenkort een grootschalige promotiecampagne en zal pas later het systeem evalueren."

Wetsvoorstel Zuhal Demir wil een concept op maat maken. Ze dient een wetsvoorstel in dat de pijnpunten in het systeem van de vervangende ondernemers moet wegwerken. Auteur(s): Zuhal Demir, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be