Gemeente Voorschoten

verantwoord hout

Gemeente Voorschoten kiest voor verantwoord hout

Wethouder Freddy Blommers heeft vandaag een convenant met FSC Nederland ondertekend. Dat houdt in dat de gemeente zich zal inspannen om voor projecten zoveel mogelijk gebruik te maken van door de Forest Stewardship Council gecertificeerd hout en papier. Zo draagt zij bij aan verantwoord bosbeheer en instandhouding van bossen overal ter wereld en vervult zij een voorbeeldfunctie voor de markt.

De gemeente gebruikt sinds 2007 al FSC-gecertificeerd papier. Gebruik van duurzaam hout en papier past binnen de ambities van het klimaatbeleid van de gemeente dat gericht is op energiebesparing en vermindering van CO2 uitstoot. Immers, vernietiging van bossen leidt wereldwijd tot een uitstoot van CO2 van bijna 20%. Het convenant draagt daarnaast bij aan efficiënte uitvoering van het gemeentelijk beleid voor duurzaam bouwen en duurzaam inkopen (100% in 2015).

Mark Kemna die namens FSC Nederland tekende, is verheugd met de keuze voor FSC. "Een product mag pas het FSC-keurmerk dragen als alle schakels in de productieketen gecertificeerd zijn. Zo kan een houten balk tot aan het bos herleidt worden", zegt Kemna. "Doordat de gemeente zaken doet met verschillende leveranciers, komen er meer bedrijven met een FSC-certificaat. En hoe meer FSC-hout hoe beter voor het leefmilieu van mens en dier. Wij zijn dan ook verheugd met het feit dat Voorschoten zich als 48^e gemeente bij FSC Nederland aansluit."

Ondertekening door gemeente Voorschoten is onderdeel van een regionaal convenant dat het initiatief is van de Milieudienst West-Holland. Inmiddels hebben 12 van de 15 gemeenten binnen deze regio het convenant ondertekend. De gemeente Wassenaar heeft het convenant al in 2007 ondertekend.

Bijschift foto: v.l.n.r. Freddy Blommers (wethouder ruimte, wonen en financiën gemeente Voorschoten), Mark Kemna (manager FSC Netwerk FSC Nederland) en Tom Schonenberg (Milieudienst West-Holland).
* 30 juni 2011