FNV KIEM

FNV: minister moet motie flexontslag uitvoeren

donderdag 30 juni 2011

De FNV is blij met de motie van de Tweede Kamer dat minister Kamp (Sociale Zaken) de ontslagvergunning niet zomaar mag versoepelen.

Ontslagvergunningen
Deze week werd een motie van PVV, PvdA en SP aangenomen tegen de nieuwe instructie van de minister voor het verlenen van ontslagvergunningen door het UWV. De FNV heeft deze kwestie begin dit jaar aangekaart op de nieuwjaarsreceptie van Agnes Jongerius en vervolgens in brieven aan de Tweede Kamer.

Nieuwe instructies UWV van tafel
Catelene Passchier cao-coördinator van de FNV: "Deze instructie van de minister voor het UWV zou het voor werkgevers veel gemakkelijker maken om alleen vanwege kostenbesparing vast personeel te ontslaan en flexibel personeel in te huren. We roepen nu de minister op deze motie onverkort uit te voeren. Kortom: de nieuwe instructies voor het UWV moeten van tafel."

Kamp bood in eerste instantie aan om zes maanden bij te houden wat de effecten zijn van een nieuwe werkinstructie voor uitvoeringsinstituut UWV over het verlenen van ontslagvergunningen. Dit nam echter de zorgen bij FNV, CNV en MHP en een Kamermeerderheid niet weg. De PVV diende een motie in die deze week de steun kreeg van een Kamermeerderheid.

Volgens Kamp wil hij het ontslagrecht "niet via de achterdeur oprekken" maar moet de werkinstructie helderheid geven over toepassing van bestaande regels. Passchier bestrijdt dit: "Met deze nieuwe ontslaginstructie zou een bedrijf personeel kunnen ontslaan met als enige reden dat het werk goedkoper gedaan kan worden door flexwerkers die geen enkele zekerheid hebben over hun werk of beloning. Als er geen werk meer is, dan begrijp ik dat ontslag vaak onvermijdelijk is. Maar dat betekent niet dat je vervolgens flexwerkers kunt inhuren voor hetzelfde werk."