CDA


Bruins Slot: Forse ingrepen in GGZ noodzakelijk voor de toekomst donderdag 30 juni 2011

Het kabinet heeft forse maatregelen aangekondigd op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). CDA woordvoerder Hanke Bruins Slot heeft begrip voor de protesten tegen deze maatregelen. "Veel mensen die goede zorg ontvangen en de mensen die met hart en ziel hun werk doen in de GGZ zitten niet te wachten op deze maatregelen. Daar zijn we ons zeer van bewust." Aan de andere kant benadrukt ze dat de uitgaven op dit gebied de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld zijn. De uitgaven voor GGZ zijn ook veel meer gestegen dan de uitgaven op andere terreinen van de zorg. Om deze zorg betaalbaar en toegankelijk te houden voor de toekomst zijn maatregelen hoe dan ook nodig. Ondanks deze maatregelen zal het budget voor de GGZ de komende jaren nog wel groeien, maar veel minder dan tot nu toe.

Donderdag heeft een debat met de minister plaatsgevonden. Het CDA vindt dat de zorg voor iedereen toegankelijk moet zijn. Minister Schippers van de VVD had een eigen bijdrage van 600 euro voorgesteld voor de tweedelijnszorg van de GGZ, maar dit bedrag heeft zij onder druk verlaagd tot 275 euro. "Dit is een goede stap", vindt Bruins Slot. Een zwaarwegend punt voor het CDA is ook dat jongeren onder 18 jaar geen eigen bijdrage hoeven te betalen. De minister was het hier mee eens.

Verder is het belangrijk dat de gevolgen van deze maatregelen voor lagere inkomens goed in de gaten wordt gehouden. Op aandringen van Hanke Bruins Slot heeft de minister toegezegd dat ze de gevolgen voor uitkeringsgerechtigden en lagere inkomens gaat monitoren. Als het nodig blijkt neemt ze aanvullende maatregelen. De minister stuurt over de uitvoering van de plannen binnenkort een brief naar de Kamer. Bruins Slot:"Dit moet de minister goed oppakken. Het gaat om een groep kwetsbare mensen, die ook gebruik moeten kunnen maken van zorg in de tweede lijn."