GroenLinks

GroenLinks wil uitstel stemmingen pgb tot cijfers duidelijk zijn

GroenLinks wil dat het Centraal Planbureau (cpb) de zorgplannen van het kabinet doorrekent. Pas dan kan erover gestemd worden in de Tweede Kamer. Uit cijfers van pgb-belangenclub Per Saldo blijkt dat ook volgens de systematiek van de ministeries van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en Financiën het korten op het persoonsgebonden budget (pgb) geen bezuiniging oplevert. Door de plannen raken mensen hun zorg en zelfstandigheid kwijt. GroenLinks vraagt met de rest van de oppositie een onderzoek aan.

Tweede Kamerlid Linda Voortman:

"Het plan is dubbeldom: Mensen raken in deze plannen hun zorg kwijt en het levert niks op voor de staatskas. Het kabinet kan nog steeds niet bewijzen waarom zij ingrijpen in een maatregel die mensen juist zelfstandig maakt."

Minder zorg, minder eigen regie

Coalitiepartijen CDA, VVD en gedoogpartner PVV willen de eigen regie van patiënten overeindhouden. Staatssecretaris Velthuijzen van Zanten herhaalt telkens dat het enige verschil tussen de huidige situatie en de plannen van het kabinet is dat mensen voortaan hun geld krijgen via het zorgkantoor. Deze zorg is echter duurder. 39.000 mensen krijgen in het kabinetsplan geen zorg meer en 77.000 krijgen minder zorg. Linda Voortman daarover:

"Omdat er zoveel verontwaardiging is over de plannen, proberen regering en gedoogpartners de bestaande zorg om te bouwen tot een soort pgb. Hou het dan gewoon overeind, het pgb is de beste manier om mensen de baas te houden over hun eigen zorg en leven."

Geen bezuiniging

Ook uit de doorrekening van de cijfers van het ministerie blijkt weer dat de pgb-plannen geen bezuiniging opleveren. Het kabinet kan niet uitleggen waar ze besparen. Wel krijgen mensen duurdere zorg en komen anderen zonder te zitten. Niet bezuinigen en toch mensen met minder zorg laten zitten is extra dom.

"Daarom moeten we hier nu helemaal niet over stemmen. Eerst wil ik de rekenmeesters van het cpb precies laten berekenen wat de gevolgen zijn. Dan kan het kabinet zich nog op tijd bedenken en mensen de baas maken over hun eigen zorg en leven."


* GroenLinks voert al weken actie voor het persoonsgebonden budget. Kijk op groenlinks.nl/redhetpgb.

* Het PGB gaat om mensen die regie willen voeren over eigen zorg en leven. Om beschaving. En die beschaving heeft een gezicht!