Inspectie Verkeer en Waterstaat


passeren rode seinen 2010

IVW publiceert Trendanalyse Railveiligheid en rapport passeren rode seinen 2010

Nieuwsbericht | 30-06-2011

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) heeft de Trendanalyse Railveiligheid 2010 en de rapportage STS-passages (Stop Tonend Sein passages) 2010 openbaar gemaakt. De minister van Infrastructuur en Milieu heeft beide rapporten aangeboden aan de Tweede Kamer. Ook het IVW-rapport Thema-onderzoek gladheid en detectieproblemen naar aanleiding van de gladheids- en detectieproblemen op verschillende spoorlijnen in november 2010 is openbaar.

De trendanalyse heeft betrekking op de staat van de railveiligheid in 2010. Deze rapportage van de IVW verschijnt jaarlijks en bevat een overzicht van de ongevallen en incidenten op het Nederlandse spoorwegnet in 2010 en de analyse daarvan. In de analyse van 2010 worden de gegevens over de incidenten op en nabij het spoor getoetst aan Europese veiligheidsindicatoren, die deel uitmaken van de Derde Kadernota Railveiligheid.

Het rapport STS-passages 2010 gaat onder meer in op oorzaken, gevolgen, risico's en omstandigheden waaronder niet voor een rood sein wordt gestopt. In de rapportage staan de cijfers en de analyses daarvan over het passeren van rode seinen van 2006 tot en met 2010. Ook worden de effecten van ATB-Vv op de STS-passages geëvalueerd.

De sector kan de resultaten uit het rapport gebruiken voor maatregelen in het kader van de STS reductiedoelstellingen. De IVW gebruikt het rapport voor het toezicht op de railveiligheid. Het rapport geeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu de mogelijkheid om de effectiviteit en de voortgang van het STS-beleid en de bijbehorende maatregelen te volgen.