Philips


Kasteel Amerongen brengt de zeventiende eeuw tot leven met multimediale filmproductie van Saskia Boddeke en Peter Greenaway, in samenwerking met Philips voor de museale verlichting

30 juni, 2011

`Een dag uit het leven. Kasteel Amerongen 1680', dynamisch licht, geluid en film met Gijs Scholten van Aschat, Anneke Blok en Kitty Courbois

Eindhoven, 30 juni 2011 - Vandaag opent Kasteel Amerongen met de nieuwe multimediale productie van cineast Peter Greenaway en regisseur en installatiemaker Saskia Boddeke `Een dag uit het leven. Kasteel Amerongen 1680'. De ontwikkeling van de belichting in het kasteel is een samenwerking van Philips Lighting, Saskia Boddeke, Peter Greenaway en Lichtpunt. Deze installatie is speciaal geproduceerd voor de heropening van Kasteel Amerongen en brengt tijdelijk de oorspronkelijke kasteelbewoners terug. Door dynamische verlichting van Philips te combineren met beeld- en geluidprojecties van de acteurs in de verschillende kasteelvertrekken, wordt het kasteel tot leven gebracht. De cast bestaat uit acteurs en actrices als Gijs Scholten van Aschat, Anneke Blok en Kitty Courbois. Het kasteel opent op 1 juli 2011 zijn deuren voor het publiek na een tienjarige restauratie.

Jaap Hülsmann, Directeur van Kasteel Amerongen, licht toe, "Er is een mooie en veelbelovende basis van de samenwerking van Kasteel Amerongen en Philips gelegd. Het partnership tussen Philips en Kasteel Amerongen zal de komende jaren ook gericht zijn op verdere ontwikkeling van de lichttechniek voor museale presentaties, concerten en belichting van de gevels en het park."

Dynamisch licht creëert nieuwe dimensie in het ervaren van entertainment

Toeschouwers worden ondergedompeld in de multimediale ervaring dankzij het drieluik van dynamische verlichting, de geprojecteerde filmbeelden op de muren in het kasteel en geluid in de setting van het historische interieur. Technisch heeft de productie dan ook heel wat voeten in aarde gehad: de verlichting is gekoppeld aan ieder filmbeeld en geluid, iedere scène opnieuw. Philips LED-verlichting worden draadloos bestuurd en verlichten de scène die op dat moment plaatsvindt. Het ene moment wordt een rekwisiet in de ruimte belicht, het andere staat er een geprojecteerde acteur op de wand. Resultaat: de bezoeker staat middenin de scène en beleeft het moment alsof hij er zelf bij was in 1680.

Rogier van der Heide, Chief Design Officer bij Philips Lighting, "Verlichting kan waarde in entertainment creëren door een bepaald verhaal te ondersteunen. Zo moet het licht in de verschillende ruimtes van het kasteel aansluiten bij de sfeer en verhaallijn van de film. Hierdoor ontstaat een spannend samenspel tussen verlichting en de inhoud van een verhaal, waarbij de verlichting de gebeurtenissen kracht bijzet. Bij Philips koppelen we wetenschappelijke kennis aan de betekenisvolle toepassing van producten, in dit geval licht. Dat wil zeggen dat een product niet alleen innovatief is, maar de toepassing ervan ook echt zinvol is voor de gebruiker. Alle technologie, zowel nu als in de toekomst, moet betekenis aan situaties geven. Bij Philips houden wij ons niet alleen met innovatie van nieuwe producten bezig, maar ook met innovatie van de toepassing ervan. De samenwerking met Kasteel Amerongen en met Saskia Boddeke en Peter Greenaway is hier een goed voorbeeld van."

Licht en kleur beïnvloeden sfeer

Bij Philips is licht is al meer dan honderd jaar een bron van inspiratie. Philips onderzoek wees eerder al uit dat licht en kleur percepties van sfeer en omgeving beïnvloeden. Dergelijke inzichten worden bij Philips meegenomen bij de ontwikkeling van nieuwe producten: de eindgebruiker staat centraal in alles wat zij doet. Door mensen te observeren en naar ze te luisteren wordt inzicht verkregen in hun behoeftes en aspiraties. Door deze inzichten te koppelen aan innovatiekracht wil Philips de levenskwaliteit van mensen verbeteren en nieuwe mogelijkheden creëren voor het beleven van licht met vooruitstrevende technologie.


---

Voor meer persinformatie kunt u contact opnemen met:

Femmy de Rijk Philips Design / Communications Telefoon: 06 - 2500 9463 E-mail: femmy.de.rijk@philips.com

Consumentenlijn verlichting: 0800 744 547 75 (Nederland)

Kasteel Amerongen Lieke Vervoorn Telefoon: 0343 563766 Email: l.vervoorn@kasteelamerongen.nl
---

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van "sense and simplicity". Philips heeft wereldwijd circa 117.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 100 landen. Met een omzet van EUR 22.3 miljard in 2010 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum