Rijksoverheid

Rechtsstaat cruciaal voor veiligheid en stabiliteit Kunduz

Nieuwsbericht | 30-06-2011

Nederland en Duitsland gaan gezamenlijk investeren om het rechtssysteem in Kunduz te verbeteren. Het is cruciaal dat naast politietraining ook de rechtsstaat zich ontwikkelt. Wetsovertreders die worden opgepakt moeten op een goede manier worden berecht en gestraft.

Staatssecretaris Knapen en zijn Duitse collega, staatssecretaris Niebel van ontwikkelingssamenwerking, tekenden donderdag in Berlijn een overeenkomst voor een Nederlands-Duits programma voor rechtsstaatsontwikkeling. Van 2011 tot 2014 investeert Nederland 6,2 miljoen euro in het programma.

Nederland is verheugd dat de Nederlands-Duitse samenwerking in Afghanistan verder verdiept. "Het toont de gedeelde visie op stabilisatie en ontwikkeling van Afghanistan en bouwt voort op de uitstekende samenwerking bij het opzetten van de geïntegreerde politietrainingsmissie", aldus de staatssecretaris.

Het programma is gericht op versterking van de civiele politie en de justitiële sector, verbetering van de samenwerking tussen politie en justitie, en het bevorderen van het vertrouwen voor het rechtssysteem onder de bevolking. De activiteiten omvatten onder andere juridische training voor politie en aanklagers, verbetering van kantoorfaciliteiten en professionalisering van administratiesystemen.

De activiteiten zullen nauw aansluiten bij de geïntegreerde politietrainingsmissie en worden uitgevoerd door het Duitse GIZ in samenwerking met Afghaanse NGO's. Het programma maakt deel uit van een omvangrijker Nederlands rechtsstaatsprogramma van in totaal 22,5 miljoen euro voor de periode 2011 - 2014.