Rijksoverheid

Herstart directe onderhandelingen cruciaal voor vredesproces

Nieuwsbericht | 30-06-2011

Een snelle herstart van directe onderhandelingen is cruciaal om het vredesproces in het Midden-Oosten vlot te trekken. Dat zeiden minister Rosenthal en president Abbas van de Palestijnse Autoriteit na afloop van een ontmoeting vandaag in Den Haag. President Abbas is in Nederland voor een werkbezoek. Hij ontmoet ook premier Rutte, Koningin Beatrix en leden van de Eerste en Tweede Kamer.

Een onafhankelijke Palestijnse staat kan alleen tot stand komen op basis van een onderhandelde overeenkomst met Israël, benadrukte Rosenthal. "Onderhandelingen moeten leiden tot een veilige Joodse staat en een levensvatbare, onafhankelijke en democratische Palestijnse staat. Unilaterale stappen en pogingen om in VN-verband tot een Palestijnse staat te komen wijs ik af."

Nederland helpt de Palestijnse bevolking in de ontwikkeling naar een onafhankelijke staat. Daarom blijft de Palestijnse Autoriteit op de Nederlandse lijst staan van partnerlanden voor
ontwikkelingssamenwerking. "Maar er gaat geen Nederlandse en de Europese hulp naar Hamas", zei Rosenthal. "We zullen dat strikt monitoren."

In aansluiting op zijn oproep om de Israëlische soldaat Gilad Shalit vrij te laten, eerder deze week, verklaarde minister Rosenthal dat de Nederlandse regering solidair is met Sahlit. "Zijn gevangenhouding is een symbool van de terroristische activiteiten van Hamas."