Bond van Nederlandse Architecten

donderdag, 30 juni 2011

Dure installaties geen garantie voor frisse school

Meer en duurdere installaties zijn geen garantie voor een goed binnenmilieu van schoolgebouwen. Dat en meer blijkt uit de studie `Luisteren naar schoolgebouwen' van BNA Onderzoek. Hierin zijn de prestaties van onderwijsgebouwen in de praktijk gemeten.

De belangrijkste vragen die daarbij werden gesteld: hoe functioneert een schoolgebouw een aantal jaren na de oplevering? Strookt het gebruik met de verwachtingen die ooit geformuleerd zijn in het programma van eisen? Zijn de beheerkosten volgens verwachting? En voelen docenten en leerlingen zich op hun plek?

Om hier achter te komen is integraal naar het functioneren van tien schoolgebouwen gekeken. Een onderzoeksteam bestaande uit BBA Binnenmilieu, ICS adviseurs en twee interviewers werkte samen met de architecten van de scholen aan een breed opgezet onderzoek naar binnenklimaat, licht, akoestiek, beheerkosten, gebruik, flexibiliteit en zintuiglijke ervaring. Hiervoor zijn duurmetingen uitgevoerd in de scholen, hebben de docenten enquêtes ingevuld en zijn door participerende observatie de `verhalen achter de cijfers' achterhaald.

Conclusies

Ideaal en werkelijkheid van grote open ruimten verschillen. De grote atria bijvoorbeeld die de scholen willen hebben en architecten graag ontwerpen, zijn voor de gebruikers niet altijd even aantrekkelijk. Er zijn grenzen aan meervoudig gebruik als bijvoorbeeld de akoestische beperkingen de overhand krijgen.

`Luisteren naar schoolgebouwen' toont aan dat enkele jaren na oplevering het binnenmilieu in een deel van de onderzochte gebouwen nog te wensen overlaat. Interessant zijn de details van de bevindingen van de gebruikers. Zo scoorde het merendeel van de scholen wat betreft de CO2-concentratie gemiddeld `goed' tot `zeer goed'. Het klimaat wordt echter door de gebruikers als slechter ervaren dan uit de metingen naar voren komt. Dit kan er aan liggen dat CO2 maar één aspect van binnenklimaat is. In scholen waar de gebruikers invloed hebben op het binnenklimaat - door bijvoorbeeld simpelweg een raam te kunnen openen - wordt het klimaat als beter ervaren.

Artikel

De bevindingen van het onderzoek zijn gevat in een artikel dat wordt verspreid onder architecten en andere belanghebbenden en is te downloaden vanaf de website van BNA Onderzoek. Het onderzoeksteam verkent de mogelijkheden om het onderzoek op te schalen naar een groter aantal schoolgebouwen.

Betrokken bij dit project zijn: Gert Grosfeld (GSG Architecten), Atze Boerstra, Froukje van Dijken en Sarah Juricic (BBA Binnenmilieu), Rop Krist (ICS Adviseurs), Ton Verstegen en Dolf Broekhuizen.