Algemene Onderwijsbond

29-06-2011

Minister houdt zich doof bij debat passend onderwijs

Hoewel de Tweede Kamer vorige week nog leek aan te koersen op uitstel van een debat over de bezuinigingen op het passend onderwijs, wilde minister Van Bijsterveldt per se dat er vandaag zou worden gesproken over haar plan, die een bezuiniging behelst van 300 miljoen euro. Haar motief leek niet gestoeld op de behoefte aan een inhoudelijk debat: zo herhaalde ze de `belofte' dat er gedwongen ontslagen gaan vallen bij deze operatie, maar bleef vaag over belangrijke documenten als het uiterst kritische advies van de Evaluatiecommissie Passend Onderwijs (ECPO). De door de AOb bepleite garanties voor basiszorg hield ze af.

De AOb vindt het onverkoopbaar dat de nieuw te vormen regionale samenwerkingsverbanden zelf mogen bepalen welke kinderen bij hun in aanmerking komen voor ondersteuning en welke niet. Dat zou betekenen dat een kind met gedragsproblemen in bijvoorbeeld Zuid-Limburg wel voor ondersteuning in aanmerking komt, maar in de Flevopolder niet. In de Kamer is animo voor landelijke afspraken, maar minister Van Bijsterveldt houdt vast aan een decentrale regeling en wil het vooralsnog aan het veld overlaten. `Dat ze daarmee ongelijkheid creëert op basis van waar een kind woont, vindt de minister kennelijk niet erg,' oordeelt AOb-bestuurslid Liesbeth Verheggen.

Verbazingwekkend was het commentaar van Van Bijsterveldt over de bevindingen van de ECPO. De Tweede Kamer had veel vragen over het document, maar de minister had er geen trek in. Zij bewaart haar commentaar op de plannen voor de formele behandeling van het wetsvoorstel passend onderwijs. Dat bleek bij aanvang van het debat al klaar en wordt vrijdag besproken in de Ministerraad. Daarna gaat het voorstel naar de Raad van State en blijft het voorlopig geheim. Hetgeen voor enige ergernis zorgde bij een aantal oppositiepartijen. Zo vroeg PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem zich af of het vijf uur durende debat überhaupt zin had. `Ik heb nooit toegezegd dat dit overleg invloed zou hebben op het wetsvoorstel,' reageerde Van Bijsterveldt.

Onbedoeld gaf de minister daarmee een samenvatting van haar optreden rond het hele dossier passend onderwijs. AOb-bestuurslid Liesbeth Verheggen: `In feite wordt het hoogst omstreden verhaal doodleuk in stand gehouden en kritische noten worden doorgeschoven tot een moment waarop ze minder grote gevolgen hebben voor dit slechte plan.'

De AOb praat sinds de bezuinigingen een jaar zijn uitgesteld weer met het ministerie van OCW over de toekomst van het passend onderwijs, maar doet wat betreft de bezuinigingen geen water bij de wijn. De korting van 300 miljoen euro moet van tafel. Verheggen: `Dit plan kost het onderwijs 6000 banen en dat is onacceptabel. Zo'n aderlating heeft grote gevolgen voor de kwaliteit die we in het onderwijs willen leveren. Als dit plan wordt uitgevoerd, zorgt het kabinet dat roept dat onderwijs een topprioriteit is er in feite voor dat alle leerlingen er op achteruit gaan. Als ik minister Van Bijsterveldt was, zou ik het niet voor mijn rekening willen nemen.'