Ingezonden persbericht


Persbericht D66 Rotterdam

Woensdag 30 juni 2011

D66: Ernstige twijfels over haalbaarheid bezuinigingen Bijstand

D66 Rotterdam steunt de bezuinigingen die de gemeente door wil voeren op de bijstand. Aan de haalbaarheid van het nu voorliggende plan om voor het einde van dit jaar 6.000 Rotterdammers uit de bijstand te halen wordt door de fractie getwijfeld. D66 Rotterdam vreest dat wanneer dit doel niet bereikt wordt, de stad opnieuw een financiële tegenslag te verwerken krijgt. "We willen dat het college met een reality check komt zodat we niet aan het einde van de rit geconfronteerd worden met nóg een miljoenenstrop." aldus Jan Schonk.

Rotterdam moet keihard ingrijpen in de uitgaven maar de toekomst moet hierbij niet uit het oog verloren worden, vindt de fractie van D66 Rotterdam. "Het college trapt nu op de rem en neemt noodmaatregelen om de financiën op korte termijn op orde te krijgen, maar het is ook belangrijk om na te denken over hoe we de weg straks vervolgen. Solide hervormingen zijn uitermate belangrijk", aldus Jan Schonk, D66 woordvoerder Sociale Zaken en Financiën.

Vacaturestop

De gemeente Rotterdam voert nu een vacaturestop door en beëindigd alle tijdelijke contracten. Deze maatregelen staan volgens de fractie los van wat Rotterdam écht nodig heeft, namelijk een efficiënte organisatie van hoge kwaliteit. Schonk: "Dat bereik je niet door nu zomaar alle jonge ambtenaren de laan uit te sturen". D66 Rotterdam dient daarom een motie in die het college opdracht geeft met voorstellen te komen die leiden tot behoud van talentvolle ambtenaren, en ervoor te zorgen dat de maatregelen niet alleen maar jonge medewerkers treft. Bovendien verzoekt Jan Schonk het college te onderzoeken waar, binnen de gemeentelijke diensten, ambtenaren overbodig zijn geraakt en met een reorganisatieplan te komen. Gedwongen ontslagen sluit de fractie dan ook niet uit.

Verplichtingenstop

Bovendien gaat de gemeente vanaf nu geen nieuwe verplichtingen meer aan. Alle geplande projecten die volgens de gemeente niet essentieel zijn worden stop gezet. Schonk; "De stad tijdelijk stil zetten geeft even lucht maar lost wederom voor de toekomst niets op. We zullen échte keuzes moeten maken".



Ingezonden persbericht