AkzoNobel

AkzoNobel versterkt leiderschapspositie in specialty plastic coatings

30 juni 2011

AkzoNobel heeft aangekondigd voornemens te zijn om coatingsfabrikant Schramm Holding AG en de coatingsactiviteiten van Schramm's grootste aandeelhouder, het Koreaanse bedrijf SSCP, over te nemen. De transactie zal AkzoNobel in staat stellen haar wereldwijde leiderschapspositie in specialty plastic coatings te versterken en zal naar verwachting in de tweede helft van het jaar worden afgerond.

Schramm, gevestigd in Duitsland en genoteerd aan de beurs van Hongkong, produceert en verkoopt coatings voor kunststoffen, metalen en elektrische isolatie en heeft in de afgelopen drie jaar haar activiteiten jaarlijks met 18 procent zien groeien. De omzet van het bedrijf over 2010 bedroeg ¤115 miljoen, met een EBITDA van ¤13,3 miljoen.

SSCP heeft een sterke positie op de Koreaanse mobiele telefoonmarkt en levert ook coatings aan de bredere consumentenelektronica-industrie. Meer dan de helft van de gecombineerde omzet van Schramm en SSCP is afkomstig uit Azië, voornamelijk uit China, Korea, Vietnam en Thailand.

"Deze overname onderstreept onze vastberadenheid om duurzame groei te versnellen en mondiale leiderschapsposities op te bouwen in onze kernmarkten", zei Leif Darner,lid van de Executive Committee van AkzoNobel verantwoordelijk voor Performance Coatings. "Het biedt ons een uitstekende gelegenheid onze Industrial Coatings-activiteiten, vooral in Azië, uit te breiden."

"Deze acquisitie maakt ons wereldleider in hoogwaardige kunststof coatings voor mobiele apparaten, laptops en televisies",voegde Conrad Keijzer, Managing Director van AkzoNobel Industrial Coatings, hier aan toe. "De markt die kleur en design toevoegt aan het interieur van voertuigen wint momenteel aan kracht. Door deze deal kunnen wij onze positie op deze markt versterken. Daarnaast zien we aanzienlijke mogelijkheden voor synergie in grondstof- en operationele kosten."

Onder de voorwaarden van de transactie zullen de aandeelhouders van Schramm een vrijwillig voorwaardelijk bod in contanten ontvangen voor elk Schramm-aandeel, wat de waardering van het aandelenkapitaal van de vennootschap op ongeveer ¤142 miljoen bbrengt (HK$1.566 miljoen).

Het bod is onder voorbehoud van goedkeuring door de aandeelhouders van Schramm en door de relevante mededingingsorganen. De grootste aandeelhouder van Schramm, SSCP, heeft reeds een onherroepelijke overeenkomst met AkzoNobel om haar uitstaande aandelen in Schramm (70,5 procent van de totale holding) te verkopen, indien het bod door de aandeelhouders geaccepteerd wordt.

Daarnaast heeft AkzoNobel een overeenkomst met SSCP over de aankoop van SSCP's opgedeelde Koreaanse coatingsbedrijf, onder voorbehoud van voldoende due diligence, goedkeuring van de SSCP aandeelhouders en de 'closing' en afwikkeling van het vrijwillige voorwaardelijke bod op Schramm Holding AG.


- - -

Voor meer informatie over het aanbod worden de aandeelhouders van Schramm verwezen naar de aankondiging op de website van de Beurs in Hong Kong (www.hkexnews.hk). De Deutsche Bank treedt op als financieel adviseur van AkzoNobel.

AkzoNobel is 's werelds grootste verf- en coatingsonderneming en een vooraanstaand producent van specialistische chemicaliën. Wij voorzien industrie en consumenten wereldwijd van innovatieve producten en werken met passie aan de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor onze klanten. Tot onze merken behoren bekende namen als Dulux, Sikkens, International en Eka. Ons hoofdkantoor staat in Amsterdam, we behoren tot de Global Fortune 500 en hebben een leiderschapspositie op het gebied van duurzaamheid. Met activiteiten in meer dan 80 landen zetten onze circa 55.000 medewerkers zich in voor topkwaliteit en het realiseren van "Tomorrow's Answers Today(TM)".

AkzoNobel Industrial Coatings verfraait en beschermt duizenden producten gemaakt van staal, aluminium en kunststof; van voedsel- en drankblikjes en laptops tot wandsystemen. Onze coatings zijn trendsettend en staan bekend om hun uitstekende prestaties. Recente innovaties zijn soft touch-technologie voor smartphones in het hogere segment en een voering voor blikken die de houdbaarheidsdatum van het product in die blikken met 50 procent verbetert.