Rijksoverheid

Overstappen hypotheek eenvoudiger

Nieuwsbericht | 30-06-2011

Aanbieders van hypotheken worden verplicht om drie maanden voor het aflopen van de rentevaste periode de consument hierover te informeren. Ook moeten zij op tijd een nieuw aanbod doen. Dat schrijven minister Verhagen en minister De Jager in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregelen volgen na een recente studie naar de hypotheekmarkt door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Afsluitprovisie

De minister van Financiën zal, indien nodig, de wet- en regelgeving aanpassen om dit te bereiken. Een periode van drie maanden stelt de consument in de gelegenheid zich goed te oriënteren op alternatieven. Ook een afsluitprovisie kan bij het oversluiten van een hypotheek een drempel opwerpen voor de consument. Daarom wordt bekeken in hoeverre afsluitprovisies, die geen advies- en distributiekosten zijn, bij het afsluiten van een hypotheekproduct weg te nemen zijn.

Consument beter voorlichten

Daarnaast zijn er maatregelen nodig die ervoor zorgen dat kredietverstrekkers bij variabele hypotheekproducten de consument beter voorlichten. Meer openheid bijvoorbeeld over welke componenten variabel zijn maar ook over veranderingen in het rentetarief. In het najaar informeert minister De Jager de Tweede Kamer over de voorgenomen maatregelen.