Zorgpad Tia in Franciscus Ziekenhuis wordt 24-uurs service


ROOSENDAAL, 20110630 -- Een Tia is een kortdurende neurologische uitval. De oorzaak is vaak gelegen in een afsluiting van een bloedvat in de hersenen. Uit onderzoek is gebleken dat patiënten in de eerste dagen na een Tia een verhoogd risico hebben op het krijgen van een beroerte (CVA). Hoe groot dit risico is hangt af van de gezondheidssituatie van de patiënt. Het Franciscus Ziekenhuis heeft daarom het zorgpad Tia gewijzigd in een 24-uurs service. Hiermee wordt op 1 juli 2011 gestart.

Tia herkennen

Als mensen een Tia hebben doorgemaakt, moeten ze zo snel mogelijk contact opnemen met de huisarts. Daarom is het belangrijk om de klachten die wijzen op een Tia te kunnen herkennen. Deze klachten kunnen bestaan uit een combinatie van een scheve mond en een verlamming van een arm of been of uit moeite met spreken.


Zorgpad Tia 

Als na onderzoek door de huisarts blijkt dat er sprake is van een Tia wordt de patiënt direct doorgestuurd naar de Spoedeisende Hulp van het Franciscus Ziekenhuis. Hier wordt onderzocht of er bij de patiënt sprake is van risicofactoren die de kans op het krijgen van een CVA vergroten. Afhankelijk van de uitkomst van het onderzoek wordt de patiënt voor 24 uur in het ziekenhuis opgenomen. Gedurende deze periode wordt met medicatie gestart en worden diverse onderzoeken verricht, zoals een ct-scan, een duplex (onderzoek van de halsvaten) en een cardiologisch onderzoek. Afhankelijk van de uitslagen van de onderzoeken wordt de verdere behandeling bepaald. Als er geen bijzonderheden zijn mag de patiënt na 24 uur weer naar huis.

24-uurs service

Het zorgpad Tia kan 24 uur per dag en 7 dagen per week worden gestart. Deze 24-uurs service is belangrijk, omdat een Tia op elk moment van de dag optreden.





Ingezonden persbericht