Wageningen Universiteit en Researchcentrum Wageningen als vestingstad: adviezen van studenten

Eind deze maand leveren drie groepen studenten hun resultaat op van hun onderzoeken naar de mogelijkheden om het vestingkarakter van Wageningen te versterken. Ze hebben in een periode van acht weken zeer enthousiast gewerkt aan drie thema's:


- Het inschakelen van sociale media voor het inwinnen van mogelijke ideeën onder Wageningse inwoners omtrent het versterken van het historisch fortenkarakter van hun stad
- Het ontwikkelen van een investeringsstrategie na bestudering van praktijken in tenminste twee andere steden.
- Het in kaart brengen van de stadsdynamiek in Wageningen op lange termijn en de mogelijkheden die deze biedt om het vestingkarakter van de stad te versterken

De sociale media groep heeft onderzocht hoe meningen worden gevormd over de identiteit van Wageningen en of sociale media daarbij gebruikt worden of behulpzaam kunnen zijn. Opvallende uitkomst is dat 90% van de mensen Wageningen als een historische stad ziet. Het historisch karakter van de stad ligt bij bijna alle mensen na aan het hart. Lokale issues worden nauwlettend gevolgd en bediscussieerd. De lokale kranten worden gezien als de beste bron van informatie, maar discussies vinden in toenemende mate plaats via sociale media. Hier liggen kansen voor het betrekken van inwoners met goede ideeën en nieuwe initiatieven om de historie levend te houden.

Een vergelijking met steden als Groenlo en Den Bosch laat zien dat investeren in het versterken van de historische identiteit bijdraagt aan meer toerisme en een betere beleving van de binnenstad. Investerende partijen kijken positief terug op hetgeen is bereikt en voor Wageningen zijn hier lessen getrokken door de studenten. Eén van die lessen is dat de financiering van dergelijke investeringen gediend is bij een creatieve aanpak waarin een breed spectrum aan private partijen vele steentjes kunnen bijdragen. Zeker als er gekeken wordt naar de stadsdynamiek op lange termijn liggen er veel kansen om het historisch karakter van Wageningen als vestingstad te versterken.

Om dit in beeld te brengen heeft de derde groep studenten een kaart gemaakt van de binnenstad waarop de termijn is aangegeven waarop gebouwen en delen van de binnenstad zullen worden vernieuwd. Gewerkt is met het concept van "uiterste houdbaarheid", en dit is op basis van literatuurstudie en expertkennis toegepast op gebouwen en gebouwcomplexen. Niet schrikken van deze kaart...

Het zijn studenten uit de zogenaamde Academic Consultancy Training, die een real life probleem moeten helpen oplossen voor een opdrachtgever: in dit geval het Wetenschapswinkelproject dat is opgestart op verzoek van het Platform Stadsgracht Wageningen. Dit platform streeft naar het weer opengraven van de oostelijke stadsgracht in de Stationsstraat.

De presentatie zal plaatsvinden op 30 juni, tussen 16.00 en 18.00 uur in het Forumgebouw in Wageningen, zaal C103 (begane grond).




Wageningen Universiteit en Researchcentrum