Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

21 juni 2011

BOEKMANDEBAT: United Art Forces: zoektocht naar strategieën voor een breed cultureel draagvlak Donderdag 30 juni 2011 | 15.00-17.30 uur in de Singelkerk te Amsterdam

"We must all hang together, or assuredly we shall all hang separately" (Benjamin Franklin, 1776)

Sprekers: Jan Jaap de Graeff (Natuurmonumenten), Margot Gerené (Nederlands Uitburo), Simone van den Ende (kunst en cultuur AVRO), Josine Meurs (vereniging Publiek), Hans Onno van den Berg (Federatie Cultuur), Roel van de Weijer (Cinecrowd) en Cas Smithuijsen (Boekmanstichting). Moderator: Martijn Sanders (o.a. Vereniging Rembrandt)

Het juninummer van Boekman (87) gaat over draagvlak voor kunst. Het mobiliseren van de culturele achterban in onze samenleving is nu meer dan ooit noodzakelijk. Ons rijk geschakeerde culturele landschap dreigt het kind van de politieke rekening te worden, met als gevolg een ongekende kaalslag die het culturele kapitaal van dit land onherstelbaar zal aantasten.

Tijdens de succesvolle conferentie Cultuur rekent op draagvlak op 5 oktober 2010 was het advies van Amerikaanse lobbyspecialisten focus on what you can (meer info). Hun advies aan Nederland: bundel de krachten van het versnipperde culturele veld en haar achterland en ga slimme allianties aan met derde partijen.

In het verlengde van dit congres en de nieuwe Boekman organiseert de Boekmanstichting het debat United Art Forces. Met als centrale vraag: hoe zijn de vele cirkels van cultuurinstellingen en -liefhebbers in Nederland slim en strategisch met elkaar te verbinden?

Hoe doen andere branches dit? Jan Jaap de Graeff, directeur van de ruim honderd jaar oude vereniging Natuurmonumenten houdt deze middag een inleiding met tips and tricks, gebaseerd op zijn ervaringen in de strijd voor natuurbehoud in Nederland.

Daarna zal onder leiding van Martijn Sanders een panel- en zaaldiscussie plaatsvinden over hoe de samenwerking tussen de verschillende culturele instanties, de media, vriendenverenigingen, clubs en andere ondersteunende instellingen kan worden geïntensiveerd. Met als doel: het maatschappelijk draagvlak voor de kunsten in Nederland stevig(er) te verankeren.

Klik hier voor meer achtergrondinformatie over het Boekmandebat.

Praktische informatie
Datum : Donderdag 30 juni 2011

Tijd : 15.00 - 17.30 uur
Locatie : Singelkerk | Singel 452 | Amsterdam | Halte Koningsplein tram 1, 2, 5 Toegang : E 10 | E 5 (studentenkorting)
Combiaanbieding : E 25 (debat + Boekman 87 over draagvlak à E 17,50) E 20 (debat met studentenkorting + Boekman 87 à E 17,50)