Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

30 juni opening tentoonstelling Dier of Ding?
Dier of ding?; over de relatie tussen mens en dier

Op 30 juni aanstaande opent in Natuurmuseum Brabant Dier of ding? een tentoonstelling over de eeuwenoude en soms discutabele relatie tussen mens en dier. Een relatie die vanuit verschillende invalshoeken op een prikkelende wijze uit de doeken wordt gedaan en de bezoeker vooral tot nadenken aanzet Foto's van Jan van IJken, vele voorbeelden van gedomesticeerde dieren - inclusief de kop van topstier Celsius die door kunstmatige inseminatie meer dan 700.000 nakomelingen over de hele wereld heeft verwekt- en het Dieren-dilemmaspel zetten de hersens aan het werk. De tentoonstelling maakt onderdeel uit van het samenwerkingsproject met Kasteel Groeneveld uit Baarn en is t/m 29 april 2012 toegankelijk.

Jouw mening, daar gaat het om!
Wie de tentoonstelling bezoekt, krijgt de opdracht actief aan de slag te gaan. Op een enorme koe kan het Dieren-dilemma-spel gespeeld worden. De bezoeker krijgt vragen voorgeschoteld over Blinde Kippen, Bontkragen en Nieuwe dieren zoals varkens die door genetische manipulatie 65% minder fosfor 'uitstoten'. Voor diegenen die nieuwsgierig zijn; het Dieren-dilemma-spel kan ook gespeeld worden op www.dierofding.nl.

Huisdieren hebben geschiedenis gemaakt
Zonder huisdieren had de mens het niet ver geschopt. Welke rol de huisdieren in onze ontwikkeling hebben gehad, kom je te weten als je de dieren zelf aan het woord laat. Ook ziet de bezoeker een bonte stoet aan zich verschillende soorten huisdieren voorbij komen. Van de bekende Sint Bernardshond en de Lapjeskat tot aan de Oerang Oetan en de Explosieven-speurrat.

Foto's Jan van IJken
Jan van IJken heeft de afgelopen jaren op uitmuntende wijze de bijna schizofrene relatie tussen mens en dier in beeld gebracht. Een aantal van deze prikkelende foto's is in de tentoonstelling opgenomen.

Samenwerking
De tentoonstelling is een onderdeel van een samenwerkingsproject tussen Kasteel Groeneveld Baarn -onderdeel van Ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie- en Natuurmuseum Brabant. Kasteel Groeneveld neemt de organisatie voor verschillende debatten voor haar rekening en Natuurmuseum Brabant de tentoonstelling over dit onderwerp. Het Dieren-dilemma-spel vormt de virtuele ontmoetingsruimte voor iedereen die een mening heeft over hoe wij met dieren omgaan.

Algemene informatie

U vindt Natuurmuseum Brabant aan de Spoorlaan 434, 5038 CH Tilburg (schuin rechts t.o. NS-station). Voor meer informatie kunt u bellen naar 013-53 53 935 of kijken op www.natuurmuseumbrabant.nl en www.dierofding.nl