Gemeente Leeuwarden

Eerste beschikking Wonen boven winkels uitgereikt

De eerste beschikking van de stimuleringsregeling Wonen boven winkels is vandaag - donderdag 30 juni - uitgereikt. Wethouder Henk Deinum overhandigde de beschikking aan Leeuwarder binnenstadondernemer Klaas Kamsma, eigenaar van Kamsma Schoenen in de Nieuwe Oosterstraat in Leeuwarden. Deze ondernemer heeft maatregelen getroffen waardoor er boven zijn winkel gewoond kan worden. Het initiatief moet als het aan de gemeente ligt als voorbeeld dienen voor anderen. Wonen boven winkels helpt namelijk mee een binnenstad levendig en vitaal te houden.

Sinds kort kunnen binnenstadondernemers in de daarvoor aangewezen 'aanloopstraten' een beroep doen op ondersteuning van de gemeente Leeuwarden. Met de invoering van drie subsidieregelingen komt er geld beschikbaar om deze winkelstraten aantrekkelijker te maken. De subsidieregelingen gelden voor het stimuleren van wonen boven winkels, het verbeteren van winkelpuien en het versterken van het profiel van een winkelstraat. Met de regelingen wil de gemeente de sfeer en leefbaarheid in de aangewezen aanloopstraten versterken. Bij de regeling Wonen boven winkels kan een bijdrage van 50% in de kosten worden gevraagd, die gemaakt worden voor het aanbrengen of herstellen van aparte trapopgangen naar boven winkels gelegen woningen. Per trapopgang is maximaal 20.000 euro beschikbaar.

Makelaar slaan handen ineen op zakenportaal Bij deze gelegenheid werd ook een nieuwe rubriek op de website www.058business.nl gelanceerd. De website is een gezamenlijk portaal van ondernemers en gemeente. Dankzij een bijzondere samenwerking tussen gemeente en vrijwel alle makelaars die actief zijn in de binnenstad van Leeuwarden kan op deze website het totale aanbod aan huur/koop winkelpanden in de binnenstad van Leeuwarden gevonden worden. Inmiddels doen er negen makelaars mee, staan er 35 panden online en worden 60 straten in het systeem meegenomen. Hiermee krijgt een potentiële binnenstadondernemer heel snel een actueel overzicht van beschikbare winkelpanden. Verder staan op de site ook de stimuleringsregelingen nog eens uitgelegd.

De gemeente investeert fors in een aantrekkelijke binnenstad. Naast het verbeteren van de aanloopstraten en het project Nieuw Zaailand lopen er infrastructuurprojecten om de bereikbaarheid naar de binnenstad te vergroten. Verder wordt binnenkort gestart met de herinrichting van de Tweebaksmarkt en wordt hard gewerkt aan plannen voor het Harmoniekwartier. De gemeente wil samen met de binnenstadondernemers proberen om in 2015 de titel Beste Binnenstad van Nederland binnen te halen.




Gemeente Leeuwarden