Gemeente Hoogeveen

Nieuws van de gemeente Hoogeveen
Nieuws uit B&W van 28 juni

Deze week heeft het college een besluit genomen over de volgende onderwerpen:
* Zuidwest Drenthe wil afstemming woningbouwplannen
* Startersregeling woningmarkt wordt voortgezet
* Begroting, jaarrekening en afrekening STOPOH
* Aanpassing bestemmingsplan voor tunnel onder N48
* Voorbereiding programmabegroting 2012

* College bezoekt Krakeel

* Wijziging van de Verordening re-integratie en participatie
* Nieuwe regeling opleiding en ontwikkeling gemeentelijke organisatie
* Particuliere spoorwegovergang verdwijnt

* Langlopende geldlening

* Standplaatsenbeleid 2011

* Boom mag toch gekapt worden

* Controle PGB voor hulp huishouden op nieuwe leest
* Begroting en jaarverslag Gemeentelijke Kredietbank Drenthe
* Wijziging Regeling nevenwerkzaamheden

* Wijzigingen in CAR

* Jaarplan veiligheidsbeleid voor 2011

Wethouder Hiemstra

Zuidwest Drenthe wil afstemming woningbouwplannen

Samenvatting

De vier gemeenten in de regio Zuidwest Drenthe (Meppel, De Wolden Westerveld en Hoogeveen) gaan een Regionale Woonvisie opstellen. In deze visie wordt de gezamenlijke woningbouwopgave bepaald zodat er in plaats van concurrentie afstemming komt tussen de gemeenten. Door de veranderende woningmarkt is afstemming van groot belang. De verandering in de woningmarkt kenmerkt zich enerzijds door een koper die veel eisen stelt aan een woning en die daarbij kijkt over gemeentegrenzen. Aan de andere kant is de bouwopgave in Drenthe beperkt door een veranderende huishoudensontwikkeling en deze kenmerkt zich nu al door bevolkingsdaling in verschillende kernen in deze regio. De Regionale Woonvisie moet in juni 2012 klaar zijn. De woonvisies van de vier gemeenten zijn uitgangspunt voor de Regionale Woonvisie. De Woonvisie 2011- 2020 voor Hoogeveen is vorige week door het college vrijgegeven voor inspraak.

Stukken

* BenW voorstel Projectopdracht Regionale Woonvisie
* Projectopdracht Regionale Woonvisie Regio Zuidwest Drenthe
* Persbericht
Wethouder Bargeman

Begroting, jaarrekening en afrekening STOPOH

Samenvatting

De Stichting Openbaar Primair Onderwijs Hoogeveen (STOPOH) heeft haar begroting 2011 - 2015 aangeboden aan het college. De gemeenteraad moet de begroting vaststellen. STOPOH had de afgelopen jaren flinke tekorten en heeft zich nu ten doel gesteld een sluitende begroting te maken. STOPOH wil ruim vijftien banen schrappen. Het gaat voornamelijk om personeel van uitzendbureaus. De contracten worden met ingang van augustus opgezegd. Ook wordt er minder aan onderhoud besteed en investeringen in apparatuur worden tot het hoogstnoodzakelijke beperkt. Ook biedt STOPOH de jaarrekening ter goedkeuring aan aan de raad. Het financiële jaarverslag sluit met een tekort van ruim drie ton. Er is genoeg eigen vermogen om het tekort op te vangen. Eind 2010 is het bestuur en bevoegd gezag van het openbaar basisonderwijs overgegaan van de gemeente op de STOPOH. Daarom wordt ook het geld dat de gemeente beschikbaar heeft voor het basisonderwijs overgedragen. Deze reserve onder aftrek van een schuld aan de gemeente bedraagt bijna vijf ton.

Stukken

* BenW voorstel Begroting 2011 en meerjarenbegroting 2011-2015 van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Hoogeveen STOPOH
* Raadsvoorstel Begroting 2011 Stichting Openbaar Primair Onderwijs Hoogeveen STOPOH
* Uitgaande brief aan gemeenteraad inzake aanbieding begroting 2011 en concepten jaarrekening 2010 en meerjarenbegroting 2011-2015
* Meerjarenbegroting 2011-2015 STOPOH

* Begroting 2011 STOPOH

* BenW voorstel Financieel jaarverslag 2010 STOPOH
* Raadsvoorstel Financieel Jaarverslag 2010 STOPOH
* Jaarverslag 2010 Stichting Openbaar Primair Onderwijs Hoogeveen
* BenW voorstel Afwikkeling jaarrekening 2010 inclusief vordering van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Hoogeveen STOPOH voorheen BOPO
* Afrekening STOPOH boekjaar 2010

* Uitgaande brief aan Stichting Openbaar Primair Onderwijs Hoogeveen inzake instemming vordering STOPOH op de gemeente
* Jaarrekening 2010 Stichting OPO Hoogeveen
Wethouder Hiemstra

Aanpassing bestemmingsplan voor tunnel onder N48

Samenvatting

Het college heeft het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Zuid, deelplan N48, vastgesteld. Door de wijziging wordt het mogelijk een tunnel onder de autoweg N48 aan te leggen. Het plan wordt zes weken ter inzage gelegd. Rijkswaterstaat wil op termijn alle gelijkvloerse kruisingen opheffen. Daarom zijn er tunnels nodig, vooral voor het landbouwverkeer. Ook het overige verkeer kan er gebruik van maken. De tunnel op Hoogeveens grondgebied kombij het Oosterveld. Aanvankelijk zou de tunnel zeventig meter noordelijker komen, maar op die locatie zouden de hellinghoeken te steil worden en waren er problemen met de nabijheid van gasleidingen. De wijziging komt ook de gemeente De Wolden goed uit, want die wilde de tunnel toch al zo zuidelijk mogelijk.

Stukken

* BenW voorstel Vaststelling ontwerpbestemmingsplan Wethouder Hiemstra

Voorbereiding programmabegroting 2012

Samenvatting

Het college heeft opdrachten geformuleerd voor het ambtelijk apparaat om de programmabegroting voor te bereiden. Daarmee zijn de kaders bepaald. Het gaat onder meer over hoe om te gaan met de opname van budgetten, prijscompensatie, index op de eigen inkomstenen de inspanningsverplichting om het tekort terug te dringen.

Wethouder Hiemstra

Voorbereiding programmabegroting 2012

Samenvatting

Het college heeft opdrachten geformuleerd voor het ambtelijk apparaat om de programmabegroting voor te bereiden. Daarmee zijn de kaders bepaald. Het gaat onder meer over hoe om te gaan met de opname van budgetten, prijscompensatie, index op de eigen inkomstenen de inspanningsverplichting om het tekort terug te dringen.

Stukken

* BenW voorstel Opdrachten voorbereiding programmabegroting 2012-2015
* Snelweg richting programmabegroting 2012 geopend Wethouder Smid

College bezoekt Krakeel

Samenvatting

Het college brengt op dinsdag 5 juli een bezoek aan de wijk Krakeel in Hoogeveen. Er wordt onder meer gesproken met wijkbewoners en organisaties over wonen en zorg in de wijk, de Sterrendienst Krakeel, het gebruik van het multifunctioneel centrum en de stand van zaken met betrekking tot het winkelcentrum. Het college legt bezoeken aan wijken en dorpen af om informatie rechtstreeks uit de samenleving te vernemen. Daarnaast wil het college graag feedback op zijn daden en besluiten.

Stukken

* BenW voorstel Collegebezoek aan Krakeel

* Collegebezoeken aan wijken en dorpen nieuwe stijl versie 17 mei 2011 Wethouder Smid

Wijziging van de Verordening re-integratie en participatie

Samenvatting

Enkele maanden geleden heeft het college een nieuwe beleidsnota re-integratie en participatie vastgesteld. Daardoor voldoet de huidige re-integratieverordening niet meer op een aantal punten qua formulering. Om een juridisch juiste verordening te krijgen, moet deze worden aangepast. De gemeenteraad wordt gevraagd de aangepaste verordening vast te stellen.

Stukken

* BenW voorstel Verordening reintegratie en participatie
* Raadsvoorstel reintegratieverordening
Burgemeester

Nieuwe regeling opleiding en ontwikkeling gemeentelijke organisatie

Samenvatting

Het college heeft de Regeling opleiding en ontwikkeling gemeente Hoogeveen vastgesteld. Deze vervangt de huidige studiefaciliteitenregeling voor medewerkers van de gemeente. De oude regeling sluit niet meer aan op de huidige ontwikkelingen binnen de organisatie. Een belangrijk speerpunt van het nieuwe beleid is flexibilisering waarbij geïnvesteerd wordt in loopbaanontwikkeling met als doel duurzame inzetbaarheid.

Stukken

* BenW voorstel Regeling opleiding en ontwikkeling Gemeente Hoogeveen Wethouder Eerenstein

Particuliere spoorwegovergang verdwijnt

Samenvatting

Het college heft een particuliere spoorwegovergang ten westen van de Griendtsveenweg in Hoogeveen op. Dit gebeurt op verzoek van spoorbeheerder Prorail, die stelt dat zich herhaaldelijk gevaarlijke situaties op de overweg voordoen. Via de overweg kunnen landbouwgronden worden bereikt, die eigendom zijn van de gemeente. De overweg is dus alleen bestemd voor de gemeente en haar pachters. Als de overweg is afgesloten zijn die percelen alleen nog bereikbaar via een strook grond ten noorden van de spoorsloot. Maar die strook is momenteel onbegaanbaar. Daarom is Prorail bereid 20.000 euro te betalen voor een halfverharding en onderhoud voor de eerstvolgende jaren. Daar bovenop ontvangt de gemeente nog eens 2500 euro voor het afsluiten van de overweg.

Stukken

* BenW voorstel Opheffen particuliere spoorwegovergang
* Situatietekening

* Overeenkomst beeindiging erfdienstbaarheid
Wethouder Hiemstra

Langlopende geldlening

Samenvatting

De gemeente leent 15 miljoen euro van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). De looptijd is 20 jaar. De rente is voor vijf jaar vastgezet op 3,25 procent. Met de lening wordt overschrijding van de kasgeldlimiet op de langere termijn voorkomen. Daarnaast wordt met de lening een vlottende schuld omgezet in een vast schuld.

Stukken

* BenW voorstel Langlopende geldlening bij de Bank Nederlandse Gemeenten Wethouder Bargeman

Standplaatsenbeleid 2011

Samenvatting

Het college heeft de ontwerpnota Standplaatsenbeleid 2011 vastgesteld. De nota wordt zes weken ter inzage gelegd. In die periode kunnen zienswijzen worden ingediend. De huidige nota uit 1994 is verouderd. Vernieuwing van het beleid is nodig vanwege onder meer de ontwikkelingen binnen het stadscentrum, gewijzigde situaties op de standplaatsenkaart en het ontstaan van ongeschreven regels in de afgelopen jaren.

Stukken

* BenW voorstel Ontwerpnota Standplaatsenbeleid 2011
* Standplaatsenbeleid 2011
Wethouder Smid

Boom mag toch gekapt worden

Samenvatting

Een esdoorn in een voortuin aan de Melkweg in Hoogeveen mag toch gekapt worden. De bewoner had een vergunning aangevraagd, maar de gemeente had deze geweigerd. De bezwaarschriftencommissie adviseerde om de weigering nader te motiveren of het besluit te herroepen. Het college heeft besloten om de vergunning alsnog te verlenen.

Stukken

* BenW voorstel Bezwaarschrift van de heer Van der Weide gericht tegen het besluit van 15 februari 2011 waarbij geen omgevingsvergunning is verleend voor de kap van een esdoorn aan de voorzijde van Melkweg 23 in Hoogeveen Wethouder Smid

Controle PGB voor hulp huishouden op nieuwe leest

Samenvatting

De controle op de besteding van het persoongebonden budget voor hulp bij het huishouden gaat op termijn veranderen. Nu worden alle klanten nog jaarlijks volledig gecontroleerd. Dat blijft zo tot en met 2012. Sinds vorig jaar inventariseert de gemeente welke klanten hun verantwoording goed op orde hebben en welke niet. Zo kan in de toekomst worden bepaald welke klanten wel en welke klanten niet intensief hoeven te worden gecontroleerd. Doel van de nieuwe werkwijze is de administratieve lastendruk voor zowel de klant als de gemeentelijke organisatie te verminderen.

Stukken

* BenW voorstel Controle verantwoording PGB voor Hulp bij het huishouden Wethouder Smid

Begroting en jaarverslag Gemeentelijke Kredietbank Drenthe

Samenvatting

Het college legt de gemeenteraad de ontwerpbegroting van de Gemeentelijke Kredietbank Drenthe (GKB) voor. Het advies is geen zienswijzen in te dienen. Volgens het college is de financiële positie van de GKB goed. De gemeente moet de GKB voor volgend jaar 470.000 euro betalen voor schuldhulpverlening aan haar inwoners. Dat is al fors minder dan over 2011. Maar in de begroting van de gemeente is hiervoor 351.000 euro opgenomen. Daarom wordt de komende maanden onderzocht hoe er bezuinigd kan worden op de inkoop van schuldhulpverlening. De raad krijgt daarover een voorstel bij de programmabegroting 2012 en verder. Het jaarverslag en de jaarrekening 2010 van de GKB worden aan de raad voorgelegd.

Stukken

* BenW voorstel Jaarverslag en jaarrekening 2010 Gemeentelijke Kredietbank GKB
* Raadsvoorstel jaarverslag en jaarrekening 2010 GKB Drenthe
* BenW voorstel Ontwerpbegroting 2012 Gemeenschappelijke Kredietbank GKB
* Raadsvoorstel Begroting 2012 Gemeenschappelijke Kredietbank Drenthe Burgemeester

Wijziging Regeling nevenwerkzaamheden

Samenvatting

Het college heeft de Regeling nevenwerkzaamheden voor medewerkers gewijzigd. Dat was nodig om de regeling in overeenstemming te brengen met de functiebenamingen in het functiehuis, dat onlangs is vastgesteld.

Stukken

* BenW voorstel Wijziging Regeling nevenwerkzaamheden Burgemeester

Wijzigingen in CAR

Samenvatting

Het college heeft wijzigingen aangebracht in de CAR, de arbeidsvoorwaardenregeling voor medewerkers van de gemeente. Dat was nodig om de regeling in overeenstemming te brengen met het besluit Personeel Veiligheidsregio's.

Stukken

* BenW voorstel Wijzigingen in de CAR als gevolg van Inwerkingtreding van de Wet veiligheidsregios en daarmee samenhangend het Besluit Personeel Veiligheidsregios en Implementatieplan functiestelsel Drenthe
* Wijziging Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling CAR Burgemeester

Jaarplan veiligheidsbeleid voor 2011

Samenvatting

Het college heeft het jaarplan van het programma Veilig vastgesteld. In het plan worden de activiteiten aangegeven die moeten leiden tot de vier doelen van het programma. Dat zijn een veilige woon- en leefomgeving, het bevorderen van veilig uitgaan, het verminderen van jeugdoverlast en het vergroten van de inspanningen om branden te voorkomen. Ook is het jaarplan een lokale vertaling van het Veiligheidsplan Drenthe. Daarin zijn onder meer afspraken gemaakt over een gezamenlijke probleeminventarisatie van het uitgaansgeweld, rampenbestrijding en het ontwikkelen van lokaal beleid door alle Drentse gemeenten om alcoholgebruik te verminderen.

Stukken

* BenW voorstel Jaarplan 2011 met doorkijk naar 2012
* Jaarschijf 2011 met doorkijk naar 2012
Wethouder Hiemstra

Startersregeling woningmarkt wordt voortgezet

Samenvatting

Het geld om nog startersleningen voor de woningmarkt te kunnen verstrekken is bijna op. Er kunnen nog vijf leningen worden verstrekt. Om een 'open einde' van de regeling te voorkomen, wordt het aantal beperkt tot 45 leningen per jaar. De grootste behoefte van de doelgroep ligt in de prijscategorie tot 180.000 euro. Daarom worden de maximale kosten van een te kopen woning vastgesteld op dat bedrag. (was 200.000 euro). Het college zal genoeg geld aantrekken om 45 leningen per jaar te verstrekken. Sinds de invoering van het startersfonds in 2005 heeft de gemeente 122 startersleningen verstrekt tot een bedrag van 3,5 miljoen euro.