Gemeente Berkelland

PERSBERICHT

Den Haag, 30 juni 2011

Gemeenten starten pilot met communicatie via video

Gebruik video-animaties in lijn met doelstellingen Webrichtlijnen

Gemeenten streven ernaar goed en duurzaam toegankelijk te zijn voor alle burgers, en willen daarbij rekening houden met visuele en auditieve beperkingen. Video-animaties zijn laagdrempelig en gemakkelijk toegankelijk. GovUnited, een samenwerkingsverband van gemeenten, en Videoloket zijn een pilot gestart om de waarde van video-animaties in overheidscommunicatie aan te tonen.

Webrichtlijnen 'proof'

Het ontbreekt gemeenten vaak aan de ervaring en middelen om op een goede manier, conform de webrichtlijnen, animaties te ontwikkelen. Videoloket is een Shared Centre voor Video voor gemeenten. Op het videoplatform kunnen gemeenten hun filmpjes draaien volgens de webrichtlijnen. Daarnaast biedt Videoloket kant en klare animaties aan, die aansluiten bij gemeentelijke producten; van het aanvragen van een paspoort of een gehandicapten parkeerkaart, tot en met uitleg over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

De animaties van Videoloket hebben een lengte van één minuut. De filmpjes worden vertoond in een player waarin extra knoppen zitten: een knop voor het aanzetten van de ondertiteling ( T ) en een voor de audiodescription ( AD ). Audiodescription is een extra audiospoor voor mensen met een visuele beperking. Zij krijgen met de AD-knop extra informatie over wat er in beeld te zien is.

Pilot

Gedurende een pilot van drie maanden worden animaties bij gemeentelijke producten op de website geplaatst van onder andere Aa en Hunze, Berkelland, Hilversum, Steenwijkerland, Terneuzen, Teylingen, Westerveld en Winterswijk. De filmpjes zijn kort en ondersteunen, in animatievorm, de informatie die burgers online wordt aangeboden.

Doel van de proef is om ervaring op te doen met het gebruik van animaties. Tijdens de pilot wordt gemeten hoeveel bezoekers de animaties bekijken. GovUnited zal de resultaten van deze metingen vergelijken met andere managementinformatie in het klant contact centrum en waar mogelijk conclusies trekken over het gebruik van dit medium in overheidscommunicatie. De resultaten worden na de proef aan de deelnemende gemeenten beschikbaar gesteld.

Bekijk de animaties online

* www.aaenhunze.nl/Digitale_Balie/Producten/W/Wet_Maatschappelijke_Ondersteuning_WMO
* www.gemeenteberkelland.nl/Digitale_Balie/Producten/N_t_m_Z/Paspoort_aanvragen
* www.hilversum.nl/Politiek

* www.terneuzen.nl/Onze_Organisatie/Bestuur

* www.teylingen.nl/Digitale_balie/Producten/F_t_m_M/Gemeentelijke_Basisadministratie_GBA_uittreksel