Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 30 juni 2011

Vragen van het lid Timmermans (PvdA) over Chinese mensenrechtenadvocaten die onder druk worden gezet door de Chinese autoriteiten

aan de minister van Buitenlandse Zaken


* Kent u het rapport van Amnesty International Against the Law- Crackdown on China's Human Rights Lawyers Deepen , waarin melding wordt gemaakt van nieuwe maatregelen die de Chinese regering onderneemt om mensenrechtenadvocaten onder druk te zetten om meer grip te krijgen op de juridische wereld in het land?

2. Zo ja, wat is uw oordeel over het gegeven dat de Chinese autoriteiten de afgelopen twee jaar steeds meer controle hebben weten te krijgen op de advocatuur in China?

3. Wat ik uw opvatting over het gegeven dat Chinese advocaten die gevoelige zaken aannemen, met name zaken die mensenrechtenschendingen betreffen, niet door hun jaarlijkse beoordeling heen komen en licenties van advocaten daardoor tijdelijk of soms definitief worden ingetrokken?

4. Zijn er op dit moment mensenrechtenadvocaten die vastzitten vanwege het feit dat zij volgens deze Chinese autoriteiten 'omstreden zaken' hebben aangenomen? Zo ja, om hoeveel advocaten gaat het?

5. Wat is uw opvatting over het feit dat de Chinese autoriteiten het in April 2009 gelanceerde 'China National Human Rights Action Plan for 2009 to 2010' met name op het onderdeel 'het recht op een eerlijk proces' aan de kant lijkt te schuiven? Bent u bereid om de Chinese autoriteiten aan te spreken dat zij verplichtingen hebben aangegaan en deze niet lijken na te komen? Zo nee, waarom niet?

6. Bent u bereid om alle aanbevelingen die Amnesty International in haar rapport maakt onder de aandacht te brengen bij de Chinese autoriteiten? Zo nee, waarom niet?

7. Bent u bereid zowel in bilaterale contacten, als via de Europese Unie en de relevante VN instrumenten, de Chinese autoriteiten blijvend aan te spreken op hun internationaalrechtelijke verplichtingen op het vlak van mensenrechten? Zo ja, op welke wijze gaat u dit doen? Zo nee, waarom niet?

Amnesty International- 30 juni 2011- China: Dark Times For Lawyers as Repression Intensifies

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag