Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Regio wil aantal verkeersslachtoffers terugdringen

Sittard-Geleen akkoord met projectplan gedragbeïnvloeding

Sittard-Geleen, 30 juni 2011- Het aantal ziekenhuisgewonden bijj geregistreerde verkeersongevallen is in de regio Westelijke Mijnstreek in de periode 2001-2009 nauwelijks gedaald. Het college van B&W van Sittard-Geleen heeft zich als eerste van de deelnemende (Regio)gemeenten positief uitgesproken over een meerjarenplan 'Gedragbeïnvloeding' om het aantal ongevallen terug te dringen.

Binnen het RMO (Regionaal Mobiliteits Overleg ) Sittard-Geleen hebben de deelnemende gemeenten (Sittard-Geleen, Stein, Beek en Schinnen) de afgelopen jaren vooral ingezet op infrastructurele maatregelen ter verbetering van de verkeersveiligheid. Omdat kennis en gedrag van weggebruikers nog al eens tekort schieten is educatie, voorlichting en handhaving onontbeerlijk. Deze zogenaamde mensgerichte activiteiten vormen ook een belangrijke peiler van het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2008-2020, opgesteld door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het RMO Sittard-Geleen wil de komende jaren een maximale bijdrage leveren aan het bevorderen van de verkeersveiligheid door in te zetten op mensgerichte activiteiten.

'Binnen het RMO is geconstateerd dat voor deze mensgerichte activiteiten op zowel regionaal als lokaal niveau onvoldoende afstemming plaatsvindt en dat de middelen voor uitvoering beperkt zijn, zegt wethouder Peter Geenen. (Ruimtelijke Ontwikkeling en Mobiliteit).

'Er is behoefte aan een efficiëntere inzet van de beschikbare middelen en er dient te worden nagegaan in hoeverre de huidige inzet overeenkomt met de behoefte. Als regio willen we een extra impuls geven aan de verbetering van de verkeersveiligheid. Elk slachtoffer is er immers één teveel. Onze ambitie richt zich dan ook op het streven naar nul verkeersslachtoffers per jaar. Deze ambitie sluit aan op die van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL), ook wel de 'nuloptie' genaamd', aldus de wethouder.

Kaders

Het meerjarenplan geeft de kaders weer in wat de regiogemeenten (willen) doen en op welke wijze en wanneer. Zo wordt ingezet op mensgerichte activiteiten voor alle leeftijdsgroepen (educatie en voorlichting) en gerichte handhavingsacties. Thema's die verder centraal staan zijn: veilige schoolomgevingen en school-thuisroutes, safety-culture bij bedrijven en snelheidsaanpak. Als rode draad door het Meerjarenplan loopt de wijkgerichte aanpak. Insteek daarbij is dat de verschillende activiteiten worden betrokken bij een wijkgerichte aanpak waarin met alle (relevante) betrokken wordt gewerkt aan veilig verkeer in de buurt/wijk.

Het college zal aan de Raad vragen om een jaarlijkse bijdrage per inwoner beschikbaar te stellen voor mensgerichte maatregelen. Daarnaast zal een verkenning worden opgestart naar de mogelijkheden voor cofinanciering en alternatieve vormen van financiering.




Gemeente Sittard-Geleen