Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T 30 juni 2011

COMBINATIE VAN BEROEPSVISSERS

PALINGVISSERS DEMONSTREREN VOOR REELE COMPENSATIE

Vandaag spreekt de Tweede Kamer over de compensatie van beroepsvissers die op de grote rivieren niet meer op paling mogen vissen. De vissers vragen daar - evenals in andere sectoren is gebeurd - een reële compensatie voor.

Staatssecretaris Bleker heeft per 1 april jl. de visserij op paling op de rivieren verboden, omdat die paling niet meer voldoet aan de eisen van voedselveiligheid. Oorzaak is de ernstige verontreiniging van de rivierbodems met dioxine en PCB's

Het visverbod voor paling heeft tot gevolg dat veel van de visserijbedrijven in het rivierengebied zullen omvallen. En dat terwijl zij geen enkele verantwoordelijkheid dragen voor de vervuilde rivierbodems In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw zijn PCB's en dioxine op grote schaal door de industrie geloosd, met als gevolg dat deze stoffen ook in de paling terecht zijn gekomen.

Staatssecretaris Bleker heeft per 1 april jl. de visserij op paling in de rivieren verboden met als gevolg dat veel van de visserijbedrijven daar zullen omvallen. Eerder heeft Bleker daarover gezegd dat hij deze vissers op een nette manier wil compenseren. Nu stelt hij echter een compensatie voor die niet anders dan als een fooi is te zien.

komkommertijd
De vissers die door het vangstverbod in grote problemen zijn gekomen willen dat bij de Tweede Kamer kenbaar maken. Zij staan vandaag tussen 18:00 en 19:00 op Het Plein voor het gebouw van de Tweede Kamer. Zij zullen daar op een ludieke wijze demonstreren, maar wel met een ernstige ondertoon. De vissers dragen manshoge posters waarop een beroepsvisser voor zijn rookoven staat. In die rookoven hangen geen palingen, maar komkommers. Want....als de palingvissers komkommerboeren waren geweest dan waren zij al lang zeker van een reële compensatie. ===================================================================