De Europese Commissie presenteert nieuw financieel meerjarenplan

30/06/2011 16:11

COMMISSION EUROPEENNE

De Europese Unie heeft een klein budget, maar dat heeft een grote impact op het leven van elke Europeaan. Het voorstel voor een nieuw Meerjarig Financieel Kader voor de periode 2014-2020 voorziet in 1025 miljard euro verbintenissen (1,05% van het Bruto Europees Inkomen) en 972,2 miljard euro betalingen (of 1% van het Bruto Europees Inkomen). Met het plan wil de Unie vooral investeren in domeinen waar ze een toegevoegde waarde kan bieden en kan antwoorden op de maatschappelijke uitdagingen waar Europa de komende jaren voor staat.

Een overzicht van de belangrijkste maatregelen:

- Groei en jobs

* De "Connecting Europe Facility" is een nieuw fonds dat grote pan-Europese energie-, transport- en ICT-projecten zal financieren om de interne markt te verstevigen. Het fonds zal over 40 miljard euro beschikken.

* De cohesiefondsen, die meer economische, sociale en territoriale samenwerking en samenhang stimuleren in de EU, krijgen 376 miljard euro. De fondsen, bestemd voor projecten in steden en provincies overal in Europa, worden gelinkt aan de langetermijndoelstellingen van de EU (de Europa 2020 - strategie). Er komt een nieuwe categorie "transitieregio's", de voorwaarden worden sterk gekoppeld aan resultaten en verbintenissen van de lidstaten om de Europa 2020 - doelstellingen na te komen en met elke lidstaat worden partnerschappen afgesloten om duidelijke afspraken te maken.

* Het voorstel versterkt de financieringsprogramma's voor opleiding en vorming. Er zal een programma van 15,2 miljard euro worden gecreëerd dat focust op mobiliteit en de ontwikkeling van een vak en vaardigheden.

* De Commissie legt een grote nadruk op innovatie en onderzoek. Een strategie met de naam "Horizon 2020" met 80 miljard euro moet de concurrentiekracht van de EU verhogen en ideeën maar vooral banen scheppen.

- Een groene en moderne landbouwsector

Met 371,72 miljard euro blijft het landbouwbeleid van de EU, één van de enige écht gemeenschappelijke beleidsvelden van de Unie, belangrijk voor de economie, maar ook voor de veiligheid van het voedsel en de ontwikkeling van landelijke gemeenschappen. Een deel van de directe steun aan landbouwers (30%) wordt afhankelijk van het feit of ze hun bedrijven groener maken.

- Voor een veiliger Europa

De komende jaren zal de EU niet alleen investeren in de bescherming van het milieu en het klimaat, maar ook 4,1 miljard euro besteden aan de strijd tegen terrorisme en criminaliteit.

3,4 miljard euro gaan naar een gemeenschappelijk migratie- en asielbeleid.

- Een sterker Europa in de wereld

Voor het buitenlands beleid van de EU is 70,2 miljard euro voorzien. Prioriteiten zijn de directe buren van de Unie met 16 miljard (nabuurschapsbeleid) en ontwikkelingssamenwerking. Door het Samenwerkings- en Ontwikkelingsinstrumentarium wordt 20,6 miljard voorzien om armoede de wereld uit te helpen en de verplichten van de Milleniumdoelstellingen van de VN te halen.

- Betere inkomsten voor de begroting

De nieuwe begroting zal transparanter zijn en zal de individuele bijdragen van de lidstaten doen afnemen. De Commissie stelt voor om een tax te heffen op financiële transacties.

- De Administratie

Momenteel wordt 5,7% van het budget uitgegeven aan administratieve kosten. De Commissie stelt voor om dat percentage over de periode 2014-2020 niet te laten stijgen.

In bijlagen en of op www.belgamediasupport.be

- Het persbericht met de cijfers

- 4 Misverstanden over het EU-budget

- De EU-begroting: hoe ziet die eruit?

Contact:

Willy HELIN, Hoofd van de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België

02 298 42 28 - 0498 98 42 28 - willy.helin@ec.europa.eu

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel