Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 30 juni 2011

Vragen van het Lid Klijnsma (PvdA) over euthanasie

aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1.Hebt u kennis genomen van de uitzending van nieuwsuur http://nieuwsuur.nl/archief/2011-06-25/ waarin de grote verschillen die er bestaan, tussen artsen onderling, als het gaat om het beoordelen en inwilligen van een euthanasieverzoek, aan de orde werd gesteld?


2.Hoe beoordeelt u het feit dat slechts 33% van de huisartsen bereid is om mee te werken aan een verzoek tot euthanasie als er sprake is van beginnende dementie? Wat zijn volgens u de oorzaken van het feit dat een overgrote meerderheid van de artsen, in weerwil van de mogelijkheden die de wet biedt, niet meewekt? Overweegt u maatregelen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke?


3.Hoe beoordeelt u het feit dat 7% van de artsen pertinent tegen Euthanasie is, 45 % van de artsen zich liberaal noemt en 47% terughoudend omgaat met een verzoek tot euthanasie? Biedt de wet artsen, die niet op grond van hun geloofsovertuiging tegen euthanasie zijn, de ruimte om naar eigen inzicht terughoudend, dan wel liberaal met een verzoek tot euthanasie om te gaan ? Zo ja, vindt u dit wenselijk? Zo nee, welke stappen overweegt u om meer eenheid te creëren?


4.Hoe beoordeelt u de gang van zaken rond het overlijden van de heer Bost? Welke mogelijkheden heeft een patiënt in zijn laatste levensfase als een ziekenhuis of instelling zijn of haar verzoek tot euthanasie niet honoreert?


5.Hoe beoordeelt u de schatting van Hoogleraar Strafrecht Sutorius dat met 40% van de zeer serieuze verzoeken niet serieus omgegaan wordt? Klopt deze schatting? Zo nee, om welke aantallen gaat het dan wel? Is de Minister bereid tot het instellen van een meldpunt? Is de Minister bereid tot het doen van nader onderzoek?


6.Bent u van mening dat een wettelijk verankerde verwijsplicht voor artsen die een patiënt euthanasie weigeren uitkomst kan bieden aan patiënten die niet serieus genomen worden in hun verzoek? Kunt u uw antwoord toelichten?

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag