Ingezonden persbericht


Embargo tot 30 juni 2011 20.00 uur.

Genomineerden Kunstenaar van het Jaar

Dit jaar zijn 610 Nederlandse kunstenaars voorgedragen voor nominatie. De 90 kunstenaars, die het meest zijn voorgedragen voor nominatie, zijn genomineerd. Van deze 90 genomineerde kunstenaars zijn er 9 nieuw of opnieuw genomineerd. Onder hen Koen Ebeling Koning, Jeanne van Heeswijk, Wim T. Schippers, Silvia B. en Carel Visser. Onder de genomineerden zijn schilders, beeldhouwers, fotografen en kunstenaars die zich op andere wijze uiten. Na de nu afgeronde nominatieronde, start vrijdag 1 juli, de eerste publieksronde.

Publieksronde
Tijdens de eerste publieksronde van de verkiezing die tot 1 september duurt, kan iedereen stemmen op de dit jaar genomineerde beeldend kunstenaars en op een zelf bepaalde kunstenaar. Naar verwachting worden er tijdens de verkiezing 40.000 à 50.000 stemmen uitgebracht. Stemmen kan met het stembiljet en op internet.

De waarde van de verkiezing
De verkiezing Kunstenaar van het Jaar is de oudste en verreweg de grootste verkiezing op het terrein van kunst in ons land. De verkiezing vindt plaats in vier ronden, waarvan twee publieksronden en twee ronden waarbij een panel kunstkenners de uitslag bepaalt. Het panel bestaat uit circa 100 professioneel bij beeldende kunst betrokkenen, waaronder directeuren van kunstmusea, kunstrecensenten, kunsthistorici, docenten aan kunstacademies, kunsthandelaren, kunstverzamelaars en conservatoren. De verkiezing beleeft dit jaar de negende editie. Door het grote aantal uitgebrachte stemmen geeft de uitslag een betrouwbaar beeld van de actuele waardering die beeldend kunstenaars in brede kring genieten. Op de eerste dag van de Kunstweek, dit jaar van 5 t/m 13 november, wordt de nieuwe Galerie van Hedendaagse Kunstenaars bekend gemaakt waarin honderd kunstenaars zijn opgenomen in de volgorde van het aantal stemmen dat zij krijgen.

Drie prijzen
De verkiezing leidt tot drie prijswinnaars. Naast de Kunstenaar van het Jaar 2012, worden het Talent van het Jaar 2012 en de Briljanten Kunstenaar van het Jaar 2012 gekozen. Kunstenaar van het Jaar is de kunstenaar die dit jaar de meeste stemmen krijgt. Talent van het Jaar is de kunstenaar die jonger is dan 35 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. De eretitel Briljanten Kunstenaar gaat naar de kunstenaar die ouder is dan 65 jaar en het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars. Dit jaar is Sam Drukker Kunstenaar van Jaar. Eerder werden onder andere Ans Markus, Henk Helmantel, Ad Arma, Jeroen Hermkens en Corneille tot Kunstenaar van het Jaar gekozen.

Stemmen kan onder meer via de website www.kunstweek.nl.




Ingezonden persbericht