Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Persbericht

PvdA: Verruim aftrek voor giften

De Partij van de Arbeid heeft staatssecretaris Weekers voorgesteld om voor bedrijven de belastingaftrek voor giften te verruimen van 100 naar 125%. Met deze simpele maatregel kunnen bedrijven met hetzelfde budget méér geven aan culturele en andere instellingen.

De cultuursector staat zwaar onder druk. Subsidies van het Rijk worden in hoog tempo afgebouwd. Provincies en gemeenten zien rijksbijdragen dalen en vertalen dat deels naar de cultuursector. De bezuinigingen op gesubsidieerde arbeid en de WSW raken de sector weer op andere manier: musea en podia zien broodnodige medewerkers vertrekken.

Om bedrijven te stimuleren méér te geven wil de PvdA een eenvoudige maatregel invoeren. PvdA Tweede Kamerlid Ed Groot: "Maak giften van bedrijven aan Algemeen Nut Beogende Instellingen aftrekbaar voor 125%.Nu zijn giften voor de vennootschapsbelasting aftrekbaar voor 100%. Wordt die aftrek 125%, dan kan een bedrijf méér geven, zonder extra kosten. De voorgestelde maatregel is simpel, niet fraudegevoelig en vraagt geen enkele administratieve last."