Vereniging Bedrijfsleven Curaçao


Regering Moet Erosie Fundamenten van de Samenleving Stoppen

Thursday, 30 June 2011 09:34

Alle tekenen duiden in de richting dat het beleid welke thans door de Regering wordt gevoerd gericht is op het eroderen en/of elimineren van de fundamenten en de infrastructuur waarop de Curaçaose samenleving is gebouwd. Na ingrijpen en aanpak in de rechtstaat, het overheidsapparaat, de overheidsentiteiten (overheids n.v.'s en stichtingen), de Centrale Bank, het Onderwijs en de Arbeidsmarkt moet de pilaar Gezondheidszorg het thans ontgelden.
De alternatieven die aangedragen worden ter vervanging en/of verbetering hiervan zijn echter niet overtuigend noch gebaseerd op gezonde democratische uitgangspunten zoals transparantie, deugdelijk bestuur, rechtszekerheid, integriteit en vertrouwen.

Het is onduidelijk wat de Regering met het voeren van een dergelijk beleid beoogt.

De grote bezorgdheid en de noodkreten die de organisaties afkomstig uit de gezondheidszorg sector zoals de CHV, VMSC, CVF, CVL, NAVD, CDS, AAP alsmede de Inspectie Volksgezondheid hebben geuit, worden door de VBC onderstreept.

Alle mondiale studies en ervaringen tonen aan dat een goed functionerende gezondheidszorg sector van essentieel belang is voor een gezond en aantrekkelijk leef en investeringsklimaat. De concurrentiepositie van een land alsmede de hoogte van de arbeidsproductiviteit hangt mede af van de kwaliteit van de gezondheidszorg.

Het thans door de Minister van Gezondheid, Milieu en Natuur gevoerd beleid en de genomen maatregelen op het gebied van gezondheidszorg is, evenals het hiervoor aangehaald beleid van de overige leden van het kabinet, onbegrijpelijk.

Onder meer kunnen er vraagtekens geplaatst worden achter de volgende handelingen:

* De onthutsende wijze waarop de teken bevoegdheid van de Inspecteur Generaal voor de gezondheidszorg is ontnomen.
* Het besluit om de onafhankelijke Inspectie Volksgezondheid over te laten aan een in Nederland gevestigde particulier ziekenhuis waarvan de media gerapporteerd hebben dat de CEO van dit instituut voor maar liefst drie strafbare feiten door het gerecht is veroordeeld.

In het belang van de Curaçaose samenleving en economie doet de VBC doet een dringend beroep op de Regering om haar beleid en aanpak om te buigen. Gestreefd moet worden naar snel herstel van het vertrouwen, rust, integriteit, orde en respect. Dit is ook de beste manier om de hiervoor genoemde basisbeginselen te waarborgen.

Curaçao, 30 juni 2011
Bestuur VBC