Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

30 juni 2011

Stop de jacht op muskusratten

Het Waterschap Rijn en IJssel heeft een miljoenentekort dat deels veroorzaakt wordt door de jacht op muskusratten. Volgens de Partij voor de Dieren is de oplossing eenvoudig: stop de jacht op de dieren.

Er is geen enkel bewijs dat muskusratten daadwerkelijk dijkdoorbraken veroorzaken of andersoortige schade toebrengen. De meeste muskusratten zitten niet bij de dijken maar in boerensloten, waar de veiligheid niet in het geding is. Er is nog nooit een dijk doorgebroken als gevolg van schade door muskusratten, ook niet in de periode dat de bestrijding veel minder intensief was.

De bestrijding gebeurt meestal via klemmen en is uitermate wreed. Nadat de klem dichtslaat, leven de meeste dieren nog en stikken of verdrinken na een minutenlange lijdensweg. Daarnaast doden de klemmen ook andere dieren. In heel Nederland sterven op deze manier jaarlijks 14.000 andere dieren, zoals waterhoentjes, meerkoeten, eenden, futen, bunzings en hermelijnen. De bestrijding van muskusratten kost het Waterschap naar eigen zeggen 1 miljoen euro per jaar. De werkgroep van de Partij voor de Dieren in Gelderland roept het Waterschap op om de verstandigste beslissing te nemen. Laat de dieren leven en jaag de belastingbetaler niet op kosten.

Noot voor de redactie,