KRO

KRO Brandpunt: Koos Spee met plan voor APK keuring automobilisten

Uitzenddatum: 03/07/2011

Aanstaande zondag (3 juli, 22.15 uur, Nederland 2) voert KRO Brandpunt een gesprek met de meest gehate officier van justitie van Nederland: Koos Spee. Aan de vooravond van zijn pensioen, lanceert hij een gewaagd plan: een APK-keuring voor automobilisten. Verder maakt KRO Brandpunt in deze uitzending de balans op na een bewogen politiek jaar met het eerste kabinet Rutte. Tot slot een reportage over de huidige financiële zorgen; volgens specialisten slechts een voorbode van wat nog komen gaat.

De nationale verkeersregelaar
De meest gehate officier van justitie van Nederland neemt deze week afscheid. Koos Spee, bijnaam de nationale flitspaal, gaat na 45 jaar met pensioen. Door zijn toedoen nam het aantal bekeuringen toe tot 11 miljoen en het aantal verkeersslachtoffers af tot 700 per jaar. Held van slachtoffers en nabestaanden en aartsvijand van notoire hardrijders komt met een laatste plan om het verkeer nog veiliger te maken. Een verplichte APK-keuring, niet voor auto's maar voor automobilisten. Koos Spee over de bedreigingen aan zijn adres, de aanslag op zijn leven, zijn jeugd en zijn toekomst.

Politieke grillen
Gaat het kabinet Rutte de rit uitzitten? Het is een relevante vraag deze week, aan het eind van het parlementaire jaar. Toen de ploeg de trappen van Beatrix beklom, was er alom scepsis. Een minderheidskabinet gedoogd door een populistische beweging, dat was - dachten velen - het recept voor onrust en instabiliteit. Maar ga vandaag met een thermometer rond in Den Haag en de conclusie dringt zich op: zelden oogde een regeringsploeg zo hecht, zelfverzekerd en optimistisch. Waarom lukt het de oppositie maar niet om in dat huwelijk in te breken? En waar zit voor die ogenschijnlijk zo hechte, zelfverzekerde en optimistische ploeg toch de grote adder onder het gras? Fons de Poel maakt de balans op na een bewogen politiek jaar.

Na de Griekse tragedie
Terwijl de Grieken noodgedwongen een wurgcontract slikken om de penibele financiële situatie het hoofd te bieden, is het einde van de Eurocrisis nog lang niet in zicht. Fundamentele veranderingen zijn noodzakelijk om een economische meltdown van Europa te voorkomen. Aart Zeeman ontmoet de vooraanstaande financiële specialisten Freddy van den Spiegel en Paul Jorion die het einde van een tijdperk aankondigen. De huidige zorgen zijn slechts een voorbode van wat Europa de komende jaren nog te wachten staat.

KRO Brandpunt, zondag 3 juli, 22.15 uur, Nederland 2