Ingezonden persbericht


Zondag 3 juli is het weer tijd voor het Kempisch Streekfestival. Het gratis evenement wordt dit jaar op de Vrijthof in Hilvarenbeek gehouden, midden in Landinrichtingsgebied de Hilver. Tussen 11.00 en 18.00 kunnen bezoekers genieten van het Kempisch Platteland. Met streekproducten, Kempische artiesten, kinderactiviteiten en diverse excursies is er voor ieder wat wils! Speciale aandacht is er dit jaar voor Landinrichtingsgebied de Hilver.

Droomreis door de Hilver
Naast een informatiestand van Landinrichtingsgebied de Hilver, zijn er voor de bezoekers ook drie routes samengesteld om de bijzondere plekjes in de Hilver te ontdekken. Zo rijdt er de gehele middag een huifkar naar het Roverts Ven waar bezoekers uitleg krijgen over de landinrichting en meer te weten komen over de uitvoering en het beheer van dit 20 hectare grote nieuwe natuurgebied. De huifkarexcursie naar het Diessens Broek geeft informatie over de verrichte werkzaamheden in het gebied, het nieuwe watersysteem en het ruilproces wat nodig is geweest om de landinrichting mogelijk te maken. Daarnaast is er een informatieve fietsfolder gemaakt. De Hilver route kan het hele jaar worden gefietst, maar wordt 3 juli voor het eerst gepromoot. Deze route is ontwikkeld op basis van het bestaande knooppuntennetwerk en brengt de fietsers langs resultaten van de werkzaamheden in het landinrichtingsgebied.

Bijzonder landinrichtingsgebied
De Hilver is een bijzonder gebied ten Zuidoosten van Tilburg. Dit landinrichtingsgebied ligt voor het grootste gedeelte in de gemeenten Hilvarenbeek en Oisterwijk en heeft een oppervlakte van circa 8.120 hectare. Deze grond is in handen van ongeveer 1.730 eigenaren en pachters. De afgelopen jaren heeft het gebied heel wat veranderingen doorgemaakt. In 1996 is een landinrichtingsplan vastgesteld om natuur, landbouw en recreatie meer kansen te geven in het gebied. In 2009 is gestart met de uitvoering. Onder leiding van opdrachtgever provincie Noord-Brabant, werkt Dienst Landelijk Gebied samen met diverse partners aan de uitvoering van dit project. Meer informatie: www.dehilver.nl

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht