Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Gemeente draagt Hof van Limburg over aan Natuurmonumenten

Sittard-Geleen, 27 juni 2011 - Op zondag 3 juli 2011 draagt Sittard-Geleen de 'Hoof van Limburg', een natuurgebied van ca. 40 ha. gelegen tussen de woonwijk Lindenheuvel en de Urmonderbaan , over aan Natuurmonumenten. De officiële overdracht en opening van de Hof van Limburg zal om 11.00 uur worden verricht door wethouder Peter Geenen.

De overdracht en de feestelijkheden, die van 10.00 uur tot 15.00 uur duren, zijn voor iedereen gratis toegankelijk en worden gehouden op het grote grasveld ter hoogte van de kruising van de Bosweg met de Rozenlaan. Bewoners van de wijk Lindenheuvel kunnen makkelijk te voet het gebied bereiken; er is echter ook voor voldoende parkeergelegenheid gezorgd. De openingsactiviteiten zijn vooral gericht op de jeugd en de wijk Lindenheuvel. Zo is er een speurtocht uitgezet, kan er een ritje per huifkar en paard door 'Lindenheuvel' gemaakt worden; vinden hondendemonstraties plaats; kan er deelgenomen worden aan lessen in Nordic-walking en is een springkussen, suikerspin en een horecavoorziening aanwezig.

Samenwerkingsovereenkomst

'De vereniging Natuurmonumenten en de gemeente Sittard-Geleen hebben in 2000 een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de realisering van een multifunctioneel landschapspark in de bufferzone tussen de twee stedelijke gebieden van Sittard-Geleen', zegt wethouder Peter Geenen (Stedelijke Ontwikkeling en Mobiliteit). 'Hof van Limburg staat voor de realisatie van 40 hectare bos, natuur en recreatief- toeristische voorzieningen en wordt ontwikkeld in nauwe relatie met de Tuinboulevard Gardenz. Verder is in het project een nieuw retentiebassin, met bijbehorende voorzieningen, opgenomen ter vervanging van het retentiebassin Lindenheuvel. De Hof van Limburg moet als aantrekkelijk uitloopgebied een impuls geven aan het leefmilieu binnen het stadsgewest, maar vooral ook de eerste concrete invulling betekenen van een recreatief- toeristische en ecologische ader tussen het rivierengebied en heuvelland, 'aldus de wethouder.

De Hof van Limburg is een aaneengesloten gordel van 14 hectare bos en 3 hectare natuurlijk (begraasd) grasland. Ook is in het gebied rekening gehouden met duurzaam waterbeheer, samen met recreatievoorzieningen als een uitzichtheuvel, speelterp en arboretum. Verder is er een Millenniumbos, 1,6 kilometer fietspad en 4,3 kilometer wandelpad.

De Kracht van Hof van Limburg

De Hof van Limburg maakt deel uit van Landschapspark De Graven, een omvangrijk initiatief dat de kwaliteit en de kwantiteit van groen en natuur in balans brengt met de verstedelijking van de stadsregio. De Hof van Limburg versterkt de zwakke verbinding tussen het noordwestelijk en zuidoostelijk deel van De Graven, in aansluiting op de smalle zone onbebouwd gebied tussen Geleen en Sittard. Verder is het een buffer tussen de woonwijk en de industrie. De positieve inzet van de bewoners van Lindenheuvel bij dit project is een mooi voorbeeld van succesvolle inbreng van burgers.

In verband met grondverwerving en het beschikbaar maken van de benodigde financiële middelen werd de Hof van Limburg in drie fasen aangelegd. De uitvoering van fase 1 is gestart in het begin van 2003 waarbij het accent lag op de civiel- en aansluitend cultuurtechnische werkzaamheden (het grondwerk, infiltratievoorzieningen en sanering van het bergbezinkbassin). aanleg van de bruggen, wandel- en fietspaden en beplanting. Vervolgens is in 2006 een aanvang gemaakt met de realisering van terpen en de aanleg van het DSM-bos en het Millenniumbos. Verder werden in dat jaar de waterpartijen en de fiets- en wandelpadenstructuur voltooid. Tenslotte kon dit voorjaar met de verwerving van de laatste gronden de aanleg van de Hof van Limburg worden afgerond.


---


Noot voor redacties




Gemeente Sittard-Geleen