Ingezonden persbericht


PERSBERICHT.

Feuerstein internationaal zomerinstituut in Zwolle, 3 - 14 juli 2011.

Ieder kind heeft recht op iemand die in hem gelooft!

Reuven Feuerstein heeft na de Tweede Wereldoorlog zijn methode voor onderzoek en behandeling van jongeren en volwassenen ontwikkeld om de wezen die verwilder uit de concentratiekampen aankwamen weer een menselijk bestaan te geven. Deze methode heeft veel bekendheid gekregen door de positieve benadering van mensen met een ontwikkelingsachterstand. Zo'n achterstand kan aangeboren zijn, maar kan ook ontstaan door migratie, ziekte, een ingrijpende gebeurtenis of zijn aangeboren. De methode blijkt in de praktijk zeer succesvol te zijn. Het in Jeruzalem gevestigde International Center for the Enhancement of Learning Potential, opgericht door Feuerstein, ontving inmiddels duizenden studenten en andere belangstellenden.

Opvoeders, leraren, psychologen en andere belangstellenden kunnen zich nu ook in Nederland , tijdens het zomerinstituut in Zwolle, de theorie en de uitvoeringspraktijk van de instrumenten die het Feuerstein instituut heeft ontwikkeld, in theorie en praktijk eigen maken. Instrumenten om het leervermogen van volwassenen en kinderen boven verwachting te optimaliseren : de Structurele Cognitieve Aanpasbaarheid en de Gemedieerde Leer Ervaring. De instrumenten zijn al meer dan veertig jaar met succes ingezet, zowel voor mensen met een verstandelijke of psychische beperking als voor iedereen die het beste uit zichzelf wil halen. Feuerstein vindt dat elk kind er recht op heeft dat zijn functioneren op een hoger niveau wordt gebracht. Prof. Feuerstein zal zelf in Zwolle aanwezig zijn en een aantal onderdelen van het zomerinstituut (mede) verzorgen. Het zomerinstituut heeft een rijk programma aan workshops en inleidingen, waarin de volgende instrumenten worden aangeboden:


· Het LPAD (Learning Propensity Assessment Device), ontwikkeld door Prof. Feuerstein,is een werkprocedure en een set instrumenten die het mogelijk maakt het leerproces te evalueren en de cognitieve functies vast te stellen. Feuerstein's theorie is dat intelligentie dynamisch en modifieerbaar is. Daarop is het LPAD gebaseerd. Het LPAD biedt een goed alternatief voor statische IQ - tests: de focus ligt op het dynamische leerpotentieel van de leerling en niet op zijn huidige prestatieniveau. Het LPAD is interactief: degene die evalueert medieert de leerling tijdens het assessmentproces actief. Daardoor wordt geleerd van fouten. De LPAD training tijdens het zomerinstituut omvat kennismaking met de LPAD- instrumenten, het onder supervisie opdoen van assessment- ervaring en het schrijven van rapporten .


· Feuerstein's Instrumentele Verrijkingsprogramma (IV) is een cognitief interventieprogramma dat zowel individueel als in de klas kan worden toegepast. IV wordt wereldwijd met succes ingezet als een instrument voor de verbetering van het leerpotentieel van kinderen en volwassenen. Voor mensen met leerproblemen wordt IV ingezet als remediërend programma. Voor hoger functionerende leerlingen en studenten is IV een instrument voor cognitieve verrijking en verdieping. Het IV-programma is met succes in te zetten voor:
- verrijkingsprogramma's voor onderpresterende, 'gewone' en hoogbegaafde kinderen;
- leerbevorderende programma's voor studenten, immigranten en culturele minderheden;
- remediërende programma's voor leerlingen uit het speciaal (basis)onderwijs;
- cognitieve revalidatie van mensen met een hersenbeschadiging en psychiatrische patiënten;
- trainingsprogramma's in de industrie en zakenwereld.

Deze zomer is er een speciale Nederlandstalige introductiecursus van een week over Instrumentele Verrijking!

De LPAD en IV- studie worden door de EU erkend als postuniversitaire professionele ontwikkelingscursussen voor opvoeders en psychologen.

De voertaal tijdens het zomerinstituut is Engels.

Voor verder informatie , het complete programma en inschrijving kunt U contact opnemen met het kantoor van het Summer Institute via email: sr@icelp.org.il.

Het zomerinstituut start op 3 juli 2011. Wees er dus snel bij.



Ingezonden persbericht