Ingezonden persbericht



Na grootschalige projecten afgelopen weken (International Jazz Festival Middelburg, Mondriaan in Domburg) en een weekje pauze om onze vrienden van het Kamermuziek Festival Zeeland niet in de wielen te rijden, hernemen wij onze reguliere zomerprogrammering, die zoals bekend en ook breed gewaardeerd, voornamelijk in het teken staat van de klassieke canon , wel in allerlei mogelijke variaties op dit bekende thema.

Vorig jaar maakte de Amerikaans-Nederlandse pianiste Shuann Chai grote indruk, vandaar dat ze dit jaar teruggevraagd is, hoewel in een andere, niet minder veelbelovende context.

MuziekPodium Zeeland doet daarnaast in de Grote Kerk Veere ook aan culturele verhuren.Vaak zitten daar heel boeiende dingen tussen, zoals in het onderhavige geval, welke even gemakkelijk in de reguliere programmering gepast hadden. Mag ik u deze culturele verhuren, hier vermeld als "Extra Concerten", extra aanbevelen ?

Het gaat immers om de kwaliteit van de muziek en die is ongetwijfeld hoog. Zou ik derhalve mogen vragen om een markante vermelding in de agenda en liever nog een uitputtende voorbeschouwing ? Dat zou ik buitengewoon waarderen !




MuziekPodium Zeeland
per adres:
Grote Kerk Veere
Oudestraat 26, 4351 AV Veere
Reserveren: 0900-3300033 /www.theaterverkoopzeeland.nl Informatie: 0118-623650 / www.muziekpodiumzeeland.nl

Zondag 3 juli, 15.30 uur
Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere
Entree: 15 euro / 12 euro
Cecilia Bernardini (viool) en Shuann Chai (fortepiano) Met werk van Schubert en Beethoven
Pianiste Shuann Chai maakte in de zomerserie van 2010 de nodige indruk. Meer dan genoeg reden om haar terug te vragen, nu samen met de violiste Cecilia Bernardini. Bernardini studeerde in Amsterdam bij Ilya Grubert en in London bij Rachel Podger en volgde masterclasses bij Isaac Stern, nog verfilmd door de VPRO, waar ze ook vaak te zien is bij 'Vrije Geluiden'. Ze maakt deel uit van prominente ensembles als La Serenissima, Zefiro, New London Consort en The Orchestra of the Age of Enlightenment, doorgaans in een leidende rol. Shuann Chai studeerde in New York en Den Haag, onder meer bij Stanley Hoogland en Bart van Oort, vormt een duo met Pieter Wispelwey, en is een engagerend performer, die in haar spel emotie aan intellect paart. Een gouden combinatie en een dito programma.
EXTRA CONCERTEN

Vrijdag 1 juli, 20.15 uur (!!!)
Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere
Entree: 25 euro / 10 euro (CJP-houders en jongeren t/m 18 jaar) Reserveren: 0900-3300033 /www.theaterverkoopzeeland.nl of kaarten aan de kassa op de avond zelf
Het Zeeuws Orkest en de Koninklijke Oratorium Vereniging Middelburg o.l.v. Joan Berkheimer Met Alexandra Untiedt (sopraan), Martine Straesser (alt), Marcel Reijans (tenor) en Nanco de Vries (bas) Missa da Requiem van Giuseppe Verdi
Het Zeeuws Orkest voert samen met het de Middelburgse Oratorium Vereniging en vier solisten, één van de meest indrukwekkende werken uit de gehele muziekgeschiedenis uit, de Missa da Requiem van de Italiaanse operacomponist Guiseppe Verdi (1813-1901). Dit imposante werk van bijna anderhalf uur (!) werd voor het eerst uitgevoerd onder leiding van de componist zelf in de San Marco in Milaan op 22 mei 1874. Het werk wordt gekenmerkt door krachtige ritmes, sublieme melodieën en dramatische contrasten, vaak angstaanjagend, dan weer engelachtig. Zoals in al zijn opera's staat de muziek volledig in dienst van de emoties die de tekst oproept. Zaterdag 2 juli, 15.30 uur (!!!)
Grote Kerk, Oudestraat 26, Veere
Entree: 15 euro / 12 euro (CJP-houders en jongeren t/m 18 jaar) Kaarten: via website orkest of aan de kassa een uur voor het concert VU-Orkest o.l.v. Daan Admiraal
Werk van Tsjaikovski, Lutoslawski en Szymanowski
De Zomerconcerten-serie van het VU-Orkest brengt haar ook naar de Grote Kerk Veere. Het VU-Orkest, te wetetn het studentenorkest van de Vrije Universiteit van Amsterdam, is al jaren een van de grootste, beste en meest baanbrekende amateur-symfonieorkesten van Nederland. Met 80 tot 120 man wordt vooral laat-romantische en twintigste-eeuwse muziek uitgevoerd. Niet alleen was het het eerste studentenorkest dat zich aan Mahler- en Sjostakovitsj-symfonieën waagde, ook speelt het orkest regelmatig nieuwe werken van hedendaagse componisten.

Persbericht - het VU-Orkest in Veere, zaterdag 2 juli (!), 15.30 uur.

Volksmuziek met het VU-Orkest

Het VU-Orkest (studentenorkest van de Vrije Universiteit Amsterdam) is al jaren een van de grootste, beste en meest baanbrekende amateur-symfonieorkesten van Nederland. Deze zomer zal het orkest de het concertseizoen afsluiten met een zinderende tournee door Nederland. Maar liefst 103 enthousiaste studenten zullen hiervoor hun kamp opslaan in het pittoreske Arcen in Limburg. Als spetterende afsluiter volgt een concert in Berlijn en een eindconcert in onze thuishaven, Amsterdam. Het orkest heeft een uitdagend en intensief programma uitgekozen met bekende en minder bekende componisten uit Polen en Rusland. De luisteraar zal worden meegesleept door ruige passages afgewisseld met lieflijke vergezichten over het land van de volksmuziek.

Het VU-Orkest zal samenwerken met de talentvolle violiste Cecilia Bernardini in het mystieke Eerste vioolconcert van de Poolse componist Karol Szymanowski. Het indrukwekkende Concert voor orkest van de 20ste-eeuwse componist Witold Lutos©©awski laat een interessante menging horen van de door het toenmalige communistische regime voorgeschreven Poolse folklore-elementen en zijn eigen neoclassicistisch gerichte stijl. Pjotr Iljitsj Tsjaikovski vangt in de inleiding van zijn Vierde symfonie het complete gevoel van het onafwendbare lot dat ons boven het hoofd hangt. Droom en werkelijkheid wisselen elkaar in dit werk hoorbaar af. Zijn eigen woorden hierover: ¡°In het hele leven wisselen de grimmige waarheid en vluchtige dromen van geluk elkaar af. Er bestaat geen hemel. Wij worden door de golven her en der meegevoerd totdat de zee ons verzwelgt."

Concertgegevens
Zaterdag 2 juli 2011
15.30 uur
Grote Kerk
VEERE
¢æ15 en ¢æ12
(student, CJP, 65+)Zondag 3 juli 2011

Programma VU-Orkest Concert voor orkest - Witold Lutos©©awski Daan Admiraal - dirigent Eerste vioolconcert - Karol Szymanowski Cecilia Bernardini - viool Vierde symfonie - Pjotr Iljitsj Tsjaikovski