Ingezonden persbericht

Persbericht Den Haag, 7 april 2011

Eerste artiestennamen bekend!

THE HAGUE AFRICAN FESTIVAL 3 juli 2011

Geachte Persrelatie,

Op zondagmiddag 3 juli a.s. vindt de derde editie van The Hague African Festival plaats in het Zuiderpark te Den Haag. Het swingende Afrikaanse festival maakt deel uit van The Hague Festivals, waarmee Den Haag zich als een internationaal cultureel brandpunt manifesteert. Het festival kenmerkt zich door een veelzijdige kwaliteitsprogrammering, met o.a. singer/songwriter Geoffrey Oryema, de touareg desert blues gitaarvirtuositeit van Bombino, de jonge formatie SMOD en als klap op de vuurpijl verwacht het festival binnen twee weken de namen bekend te kunnen maken van een artiest die op CNN is uitgeroepen tot "populairste Afrikaanse vocalist van dit moment" en een jonge diva die furore maakt.

Na het succes van vorig jaar, is besloten om nog meer voor een avontuurlijke en vooral inhoudelijk sterke programmering te kiezen, waarbij het verhaal dat de artiesten vertellen, een belangrijke rol speelt.

Verhaal, muziek en levensgeschiedenis vallen samen bij Geoffrey Oryema. Deze singer/songwriter, overigens een protegé van Peter Gabriel die zich over Oryema ontfermde na diens gedwongen vlucht uit Oeganda, verscheen eind 2010 voor de Verenigde Naties te New York, waar hij de afgevaardigden toezong over het in toenemende mate misbruik maken van kindsoldaten.

Het festival biedt jonge Afrikaanse artiesten, die in hun teksten een belangwekkende boodschap uitdragen, een internationaal podium. SMOD, een ontdekking van Manu Chao, brengt geëngageerde teksten op een vrolijke mengelmoes van hip hop en Afrikaanse folk.

Bombino is uitgegroeid tot een spreekbuis van de touaregs in Niger. Geleid door gitarist Omara Mochtar brengt Bombino protestsongs. De akoestische en elektrische gitaarmuziek wordt gekenmerkt door invloeden van blues, trance, rock en psychedelica. Terecht wordt Mochtar beschouwd als "de Jimi Hendrix van de desert blues".

The Hague African Festival, georganiseerd door Stichting Sankofa (gericht op het vergroten van mondiaal burgerschap en het integreren van Afrikaanse immigranten in de Nederlandse samenleving), opent een venster op de rijke culturen van Afrika. Naast de optredens op het hoofdpodium, is er The African Village, met traditiegetrouw infotainment op het vlak van o.a. ontwikkelingssamenwerking, sport, design en muziek, met medewerking van prominente politici, schrijvers, musici en sporters.

Natuurlijk is het festival voor alles één groot gastvrij en sprankelend feest, waarbij kinderen niet worden vergeten. In de Kids' Corner kunnen de jongsten (t/m 12 jaar gratis toegang tot het festival) zich vermaken met o.a. percussieworkshops, en komen optredende artiesten langs voor speciale akoestische optredens. Er is een kleurrijke Afrikaanse bazaar, waarop culinair Afrika als vanouds goed is vertegenwoordigd.

The Hague African Festival, zondag 3 juli, Zuiderpark (Roggeveld) Den Haag, 12.00 - 23.00 uur. Kaartverkoop via o.a. Ticketservice www.ticketservice.nl; voorverkoop euro 15,- (excl. servicekosten); kassa euro 20,- (excl. servicekosten). Website www.thehagueafricanfestival.com

Einde persbericht. Noot voor de redactie /