Ingezonden persbericht

03-07-2011

Kadeconcert betovert binnenstad Utrecht met klassieke klanken en gezang

Culturele Zondagen organiseerde vanmiddag voor de tweede keer Het Kadeconcert. De combinatie van varen en klassieke muziek, met als decor de oude binnenstad van Utrecht, maken van het Kadeconcert een unieke gebeurtenis in de stad.

Tijdens het Kadeconcert waren de werven en sluizen van Utrecht één groot openluchtpodium vol instrumenten, musici en koorleden. Ongeveer 10.000 mensen genoten van de concerten en de zon en bezochten deze laatste Culturele Zondag van het seizoen.

Overal in de binnenstad klonk klassieke muziek en was operagezang te horen. Ongeveer 60 grote en kleine boten voeren mee langs de route waar vijf concerten beluisterd werden. Ook op de kades genoot een publiek van jong tot oud van de muziek en de feestelijke sfeer. Een heraut met schallende trompet opende het Kadeconcert in stijl waarna het publiek kon luisteren naar een vleugelconcert en operazangeressen op het Ledig Erf. Deze heraut begeleidde de vaartocht waarvoor de Oudegracht speciaal tussen 16.30 en 20.30 uur afgesloten was. De tweede stop tijdens de route was het Domstad Jeugd Orkest dat bij Tivoli speelde, daarna volgden een grote harmonie bij de Winkel van Sinkel en het a cappella Kamerkoor Decamerone bij het Werftheater. Tussendoor werden de langsvarende en wandelende bezoekers verrast met kleine optredens op onverwachte plekken. Zo waren er zangers die vanuit het raam bij café Orloff liederen zongen en stonden er blazers op een balkon van een woonhuis.

Het Kadeconcert eindigde met een groots Mozartconcert van de Nieuwe Philharmonie Utrecht onder leiding van Johannes Leertouwer. De stem van mezzosopraan Cora Burggraaf bezorgde de bezoekers kippenvel. Hoogtepunt was het slot waarin een speciaal gevormd gelegenheidskoor samen met de Nieuwe Philharmonie Utrecht twee prachtige liederen van Mozart vertolkten. De volgende Culturele Zondag is het Uitfeest op 4 september, waarmee het culturele seizoen 2011/2012 feestelijk geopend wordt.