Ingezonden persbericht


Vereniging Djembe Onderwijs Nederland organiseert eerste editie Djembe Festival

juni 2011

Op zondag 3 juli 2011 organiseert de VDON, de Vereniging Djembe Onderwijs Nederland, de eerste editie van het Djembe Festival in Boxmeer. Cultureel Centrum de Weijer staat deze dag geheel in het teken van deze populaire Afrikaanse trommel. Tussen 14.00 uur en 20:00 kan het publiek kijken en luisteren naar spetterende optredens van onder andere Doun-Doun Toupe, Moussé Dramé, Wulabakan jr, IDON!, Barafoli en als klapstuk de vermaarde percussiegroep YAMO-YAMO. Aanstormend talent krijgt een eigen podium met achtereenvolgens optredens van Troupje Doun-Doun, Nyaraby, Quartier de L'Ouest en Wulabakan jr! Daarnaast kan men workshops volgen van topdocenten Rutger van der Ree, Niels Fleurke, Moussé Dramé (allen djembe en doun doun) Salia Traoré (Balafon) en Agathe Konan (dans). en genieten van heerlijke hapjes en West-Afrikaanse maaltijden. Verder zijn er videopresentaties en lezingen. De toegang is gratis! Het volledige programma is te vinden op www.djembe-onderwijs.nl.

VDON
De VDON is ontstaan als gevolg van de alsmaar toegenomen populariteit van de djembe. Vanaf de jaren '50 heeft de djembe via de Afrikaanse balletten zijn weg naar de internationale podia gevonden. Vanaf de jaren '70 heeft de djembe langzaam de hele wereld veroverd. Op veel plaatsen in Nederland worden inmiddels lessen aangeboden door professionele, goed onderlegde docenten die het instrument goed beheersen en op vakkundige wijze lesgeven. De enorme populariteit van het instrument heeft er echter ook toe geleid dat in sommige gevallen docenten actief zijn die het instrument onvoldoende beheersen of weinig kennis over de achtergronden van en de tradities rondom het instrument. Leerlingen krijgen nogal eens incorrecte of beperkte informatie over het instrument en de muziek. De VDON zet zich in voor het verbeteren van de kwaliteit van het djembe-onderwijs in Nederland. De vereniging fungeert als overkoepelend orgaan voor djembe-scholen en -docenten die in Nederland actief zijn en als kennisinstituut waar (vak)docenten terecht kunnen voor deskundigheidsbevordering.

De VDON besteedt zet zich daarnaast in voor het behoud van de kunst van het djembe-spel als traditie en als cultureel erfgoed. In West-Afrika leven nog een aantal oude meesterdrummers die de opleiding van de in Europa actieve drummers hebben verzorgd. Zij hebben echter nooit de vruchten van de populariteit van de djembe kunnen plukken. Deze oude meesters zijn tevens bewakers van de traditie, die voor veel drummers in Europa een belangrijke inspiratiebron vormt. Daarom heeft de VDON besloten om een Fonds voor Oude Meesters op te richten om daarmee een aantal van deze belangrijke personen in deze mooie muziektraditie te steunen.