Ingezonden persbericht


Persbericht Den Haag, 1 juli 2011

nog kaarten beschikbaar!

THE HAGUE AFRICAN FESTIVAL 3 juli 2011

Opening door wethouder Henk Kool en oer-Hagenees Fred Zuiderwijk


Met trots melden wij u dat de voorverkoop voor het evenement beduidend beter is verlopen dan in de voorgaande jaren. Dit gecombineerd met de goede weersverwachting, voedt bij ons de hoop dat we meer bezoekers trekken dan in 2009 en 2010. The Hague African Festival vindt op 3 juli plaats in het Zuiderpark (Roggeveld) te Den Haag, en daarmee wordt op een feestelijke wijze de reeks zomerse evenementen van The Hague Festivals afgesloten.

Opening

Wethouder Henk Kool (sociale zaken, werkgelegenheid en economie) verricht samen met oer-Hagenees en Ere-Ambassadeur van The Hague African Festival Fred Zuiderwijk de officiële opening om 13.15 uur. Zuiderwijk: 'Den Haag is een internationale stad. We zijn misschien wel de enige stad in de wereld die nooit stadsmuren heeft gehad. Dat heeft onze identiteit bepaald: echte Hagenezen hebben een open mind.'

De eerste muziek barst echter al om 12.30 uur op het hoofdpodium los. De eerst optredende formatie is Wasifu. Deze uit Congoleze immigranten bestaande formatie, brengt sprankelende Afrobeat. Hoewel nog steeds een amateurband, ziet het ernaar uit dat Wasifu dicht bij een landelijke doorbraak is. Later dit jaar verschijnt de debuut-CD, en AD/HC heeft deze formatie nu al prominent gecoverd.

Inmiddels is de voorverkoop via Ticketservice gestaakt, en dit heeft tot vele verontruste telefoontjes geleid. De kaarten zijn echter (helaas) niet uitverkocht, maar kunnen i.v.m. de verwerkingstijd niet meer online worden besteld. Op een aantal adressen (zie www.thehagueafricanfestival.com) zijn nog steeds kaarten in de voorverkoop beschikbaar.

Artiesten

Dit jaar brengt het festival alleen maar headliners. In volgorde van optreden: Dobet Gnahoré, SMOD, Geoffrey Oryema, Bombino, Werrason. Voor het tijdschema verwijzen wij u naar onze website.

The Hague African Festival is een belangrijk podium voor het propageren van mensenrechten. Eveneens als bij de voorgaande twee edities, wordt ook dit jaar aandacht besteedt aan campagnes tegen vrouwenbesnijdenis en tegen het rekruteren van kinderen voor oorlogsdoeleinden. War Child, Oxfam-Novib, Cordaid en diverse migrantenorganisaties, worden bij ons in staat gesteld om zich op een vreedzame wijze te presenteren en te profileren.

Al onze artiesten voldoen aan belangrijke criteria op zowel artistiek als moreel vlak. Onze hoofdact Werrason is bijvoorbeeld door de Verenigde Naties aangewezen tot Ambassadeur voor de Vrede, hij verricht belangeloos vele werkzaamheden voor Unesco, en daarnaast ondersteunt hij hulpprojecten voor de door stelselmatige verkrachting getraumatiseerde vrouwen in het noorden van Congo, en financiert hij huisvesting en educatie voor circa 400 straatkinderen.

Geoffrey Oryema, zelf slachtoffer van geweld (zijn vader werd vermoord t.t.v. het Idi Amin-régime), roept in zijn songs op tot vrede en verzoening. SMOD brengt lichtvoetige hiphop, waarin het de dictatoriale régimes in Afrika vraagt om plaats te maken voor de jeugd. Bombino, de virtuoze desert bluesgitarist uit Niger, is eveneens een vertolker van protestsongs, en Dobet Gnahoré is een voorvechtster van vrouwenrechten. Naast de inhoudelijke argumenten om deze belangwekkende stemmen een plek op het podium te bieden, is de kwaliteit van hun muziek een even belangrijk argument.

The Hague African Festival, zondag 3 juli, Zuiderpark (Roggeveld) Den Haag, 12.00 - 23.00 uur. Kaartverkoop via o.a. Ticketservice www.ticketservice.nl; kassa euro 20,- (excl. servicekosten). Website www.thehagueafricanfestival.com

Einde persbericht.