Politie Groningen

Zondag 3 juli 2011

Provincie Groningen, 03-07-2011

Roze Zaterdag feestelijk verlopen

GRONINGEN De politie is te spreken over het verloop van Roze Zaterdag in de Groninger binnenstad. Zestig politiedeelnemers uit het hele land telde de parade die dwars door de Groninger binnenstad liep. Ook leden van de Groningse ondernemingsraad en korpschef Oscar Dros liepen mee in de stoet. Diversiteit vinden we belangrijk in ons korps en dat willen we zo laten zien.

Tijdens de parade stonden veel mensen langs de route te kijken. Na afloop van de parade verspreidden deze mensen zich over de binnenstad, waardoor het de gehele middag gezellig druk bleef. Ook het avondprogramma heeft zich zonder noemenswaardige incidenten kunnen voltrekken.

Vier inbraken bij boerenschuren

UITHUIZERMEEDEN In de nacht van vrijdag op zaterdag is bij vier boerenschuren in de gemeente Eemsmond ingebroken. Bij een schuur aan de Oudedijksterweg in Uithuizermeeden zijn onbekenden binnengekomen door een deur te forceren. Uit de schuur zijn diverse gereedschappen en landbouwapparatuur weggenomen. Bij een andere schuur aan de Oudedijksterweg was ook ingebroken. Hier is een aanhangwagen met muziekinstrumenten weggenomen. De schade loopt op tot enkele duizenden euros. De derde schuurinbraak vond plaats aan de Dwarsweg in Uithuizermeeden. Hier zijn een zitmaaier en enkele gereedschappen weggenomen.

Tot slot is ook bij een boerenschuur in het dorpje Zandeweer ingebroken. Ook hier is voornamelijk gereedschap weggenomen. De politie onderzoekt of er een verband bestaat tussen de drie inbraken. Alle eigenaren hebben aangifte gedaan.

Politie int openstaande boetes

PROVINCIE GRONINGEN De politie heeft zaterdag op diverse locaties in de provincie openstaande boetes geïnd. In Bad Nieuweschans moest een 41-jarige inwoner nog vier boetes betalen. Indien hij niet zou betalen, zou zijn auto in beslag worden genomen. De man uitte, na het horen van deze boodschap, beledigingen in de richting van de agenten en versperde hen de weg. Hierop is de man aangehouden. Na verhoor en betaling van de openstaande boetes, mocht de man het politiebureau verlaten.

Een 54-jarige inwoner van Oude Pekela had nog 14 boetes met een gezamelijke waarde van ruim 2500 euro openstaan. Indien hij niet zou betalen, moest hij de gevangenis in. De man heeft betaald.

Een 37-jarige man uit de gemeente Bellingwedde had nog een bekeuring van bijna 400 euro open staan. De man kon echter niet betalen. Daarop is zijn auto meegenomen naar het politiebureau. Ook de auto van een 49-jarige inwoner van Winschoten is meegenomen. Hij had nog een boete van bijna 300 euro openstaan, die hij niet kon betalen.

Auto-inbreker aangehouden

STADSKANAAL De politie heeft zaterdagavond een 25-jarige inwoner van Stadskanaal aangehouden. Een getuige had aan de Geert Teisstraat een knal gehoord. De ruit van een auto bleek vernield te zijn en er liep een man weg. De getuige gaf een signalement door aan de gealarmeerde politie. Die kon de man even later aanhouden. Uit de auto had de verdachte een navigatiesysteem weggenomen. De man is aangehouden.

Automobiliste rijdt door na aanrijding

TER APEL De politie doet onderzoek naar een aanrijding aan de Prof. Tuntlerstraat in Ter Apel. Zaterdagavond reed een automobiliste daar door een schutting en is vervolgens weggereden. Getuigen noteerden het kenteken en gaven de politie een signalement. Op basis daarvan konden agenten de auto traceren. De auto vertoonde schade die overeenkwam met de schade aan de schutting. De auto bleek niet APK gekeurd en was niet verzekerd. Bovendien is de tenaamgesteld niet in het bezit van een rijbewijs. Aangezien de agenten de bestuurster niet hebben kunnen achterhalen, is de auto afgesleept.

Twee aanhoudingen bij ruzie

SAPPEMEER De politie heeft zaterdagavond aan de Gladiolenstraat in Sappemeer twee personen aangehouden. Een 17-jarige jongedame uit Sappemeer had ruzie met haar ex-vriendje. Op enig moment pakt ze een mes en probeert haar ex-vriendje op straat te steken. Dit lukt niet. Haar ex-vriendje was in gezelschap van een aantal vrienden. De 17-jarige alarmeert daarop een 17-jarige vriend. Deze vriend slaat vervolgens één van de vrienden van het ex-vriendje in het gezicht. Het slachtoffer loopt verwondingen op in het gezicht. De 17-jarige jongedame en de 17-jarige jongeman zijn beiden aangehouden en ingesloten. De politie maakt proces-verbaal op.

Jongeman loopt gebroken neus op

LEEK Een 18-jarige inwoner van Leek heeft zaterdagnacht bij een ruzie vermoedelijk een gebroken neus opgelopen. De jongeman fietste over de Tolberterstraat in zijn woonplaats, toen hij van achteren door een andere fietser werd aangereden. Er ontstaan een woordenwisseling waarbij het slachtoffer in het gezicht wordt geslagen. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de mishandeling.

Vier aanhoudingen voor baldadigheid

GRONINGEN De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag vier personen aangehouden voor baldadigheid. In de W.A.Scholtenstraat gooide een 20-jarige man uit Ten Boer een bierflesje kapot. In de Oude Ebbingestraat zijn twee Stadjers, 20 en 23 jaar, aangehouden die met een spuitbus met roze verf een deurklink en een bol hadden bespoten. De verf is in beslag genomen. In de Rode Weeshuisstraat werd een 20-jarige vrouw uit Groningen aangehouden, omdat zij op een fiets stond te springen.

De aanhoudingen zijn het resultaat van het project N350. Bij dit project richt de politie zich specifiek op vernielingen, baldadig gedrag en openlijke geweldplegingen in het noordelijke gedeelte van de Stad stevig aan. Bewoners en ondernemers van het noordelijke gedeelte in de binnenstad, de Korrewegwijk en de Oosterparkwijk in Groningen gaven aan dat deze vernielingen als één van de belangrijkste ergernissen werden ervaren.

Man naar ziekenhuis na mishandeling

SAPPEMEER Een 25-jarige man uit Hoogezand is zaterdagnacht met hoofdletsel overgebracht naar het ziekenhuis. De man had dit letsel opgelopen bij een ruzie met groep jongemannen aan de Noorderstraat in Sappemeer. Door meerdere personen zou het slachtoffer in het gezicht geslagen en geschopt zijn. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Ook twee vrienden van hem zijn geslagen. Eén van hen kreeg diverse vuistslagen in het gezicht en liep daardoor zwellingen en een wond op. De ander kwam er genadig vanaf. Op aanwijzen van de slachtoffers kon de politie één verdachte, een 24-jarige Stadjer, aanhouden. Wat de aanleiding voor de ruzie was, is nog volstrekt onduidelijk. De politie doet nader onderzoek.

14-jarige snorfietser geef valse identiteit op

GRONINGEN Een 14-jarige jongen uit Groningen is zaterdagmiddag bekeurd voor rijden op een snorfiets. De jongen reed door de Atjehstraat toen hij werd gecontroleerd. Hij bleek niet in het bezit van een rijbewijs en kon ook geen legitimatiebewijs tonen. In eerste instantie gaf de jongen valse identiteitsgegevens op. Toen de agent aangaf dat hij de gegevens ging controleren, corrigeerde de jongen de opgegeven gegevens. De jongen is bekeurd voor het besturen van de snorfiets en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Voor het opgegeven van een valse ID heeft hij een waarschuwing gekregen.

Bromfietser negeert stopteken

DELFZIJL De politie heeft zaterdagavond een 26-jarige bromfietser uit Delfzijl aangehouden. De man reed over de Nieuweweg in Delfzijl. Hij voerde geen verlichting en de bromfiets had geen kentekenplaat. Het stopteken van de agenten werd genegeerd. Na een korte achtervolging liet de bromfietser zijn voertuig achter en probeerde lopend te ontkomen. De bestuurder werd echter aangehouden. Hij bleek niet in het bezit van een rijbewijs en bovendien onder invloed van 360 ug/l (ongeveer 0,8 promille) alcohol. De scooter is in beslag genomen voor technisch onderzoek. De scooter bleek niet verzekerd te zijn. De bromfietser is ingesloten voor nader onderzoek.

Fietsendief heeft nog straf open staan

GRONINGEN Een 29-jarige man uit Groningen is zaterdagmiddag aangehouden op verdenking van diefstal van een fiets. De man reed op een zeer nieuwe damesfiets over de Bedumerweg in Groningen. Bij controle bleek de fiets eerder dit jaar gestolen te zijn in Ijsselstein. De man verklaarde de fiets geleend te hebben. De fiets is voor onderzoek meegenomen naar het politiebureau. Aangezien de man nog 180 dagen gevangenisstraf had openstaan, is de man ingesloten.

Aanhouding na bedreigen portier

GRONINGEN De politie heeft zaterdagnacht een 15-jarige jongen uit Groningen aangehouden. Hij wordt ervan verdacht een portier van een horecagelegenheid in de Poelestraat met de dood te hebben bedreigd. De portier vroeg de jongen naar een identiteitsbewijs, maar hij kon enkel een OV-kaart tonen. Daar ging de portier niet mee akkoord, waardoor de jongen boos werd. Vervolgens bedreigde hij de portier in woord en gebaar. De gealarmeerde politie kon de jongen aanhouden. De OV-kaart bleek vals. Gezien de leeftijd van de jongen is hij overgedragen aan zijn ouders en moet hij zich binnenkort opnieuw op het politiebureau melden.

Onbekende automobilist negeert stopteken

GRONINGEN Een nog onbekende automobilist is zaterdagnacht ontkomen aan een politiecontrole. Agenten zagen een man over het Schuitendiep rijden in een auto met kapot voorlicht. Hij kreeg een stopteken, maar negeerde dit en ging er vandoor. De politie heeft de man korte tijd achtervolgd. Hierbij maakte de man diverse verkeersovertredingen, zoals het negeren van gesloten verklaringen en het niet aangeven van de richting. Uiteindelijk kon de politie de automobilist niet achterhalen. De eigenaar van de auto wordt uitgenodigd op het politiebureau.

Alcomobilist raakt rijbewijs kwijt

GRONINGEN Een 20-jarige automobilist uit Oosterwolde moest zaterdagnacht zijn rijbewijs inleveren. De man werd in de Nieuwstad in Groningen gecontroleerd. Hij bleek onder invloed van 470 ug/l (ruim 1 promille) alcohol. Hierop is het rijbewijs van de beginnend bestuurder ingevorderd. De man mocht na het verhoor het bureau verlaten met een rijverbod en een proces-verbaal.

Politie controleert voor veilig verkeer

GRONINGEN Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. De politie controleerde zaterdagavond aan de Skagerrak in Groningen op snelheid: aantal geregistreerde voertuigen: 360, aantal overtredingen: 60, hoogst gemeten snelheid: 85 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.