Ministerie van Defensie

Marinedagen succesvol verlopen

3 juli 2011, 16.36 uur

De Marinedagen in Den Helder worden op
dit moment door de taptoe van de Marinierskapel der Koninklijke Marine afgesloten. Daarmee komt een einde aan 3 succesvolle open dagen bij de Koninklijke Marine. Topdrukte op deze afsluitende dag zorgde uiteindelijk voor een bezoekersaantal van ruim 150.000. Met een snelle actie maakten kapers zich meester van een schip dat later ontzet werd door mariniers. Foto: ministerie van Defensie

De Marinedagen, met als thema `Voortvarend naar de toekomst', gaven de bezoekers een indruk van de nieuwste technieken, maar ook van de meest recente operaties van de marine. Eenheden van het krijgsmachtdeel waren of zijn onder meer actief voor de kust van Libië en Somalië. Een aantal van de voor het evenement opengestelde schepen nam onlangs nog deel aan de grensbewakingoperatie Frontex in de Middellandse Zee.

Veel bekijks

De Holland, het nieuwste patrouilleschip van de Koninklijke Marine, had het meeste bekijks. Ook het Russische schip RFS Minsk en de onderzeeboot Hr. Ms. Zeeleeuw ontvingen veel bezoekers aan boord. Daarnaast waren de demonstraties, het mariniersbivak en de kinderactiviteiten populair. Commandant Zeestrijdkrachten admiraal Matthieu Borsboom bracht vandaag een bezoek aan het grootschalige marine-evenement en sprak met verschillende bezoekers. "We zijn niet altijd zichtbaar in de samenleving aanwezig. Vandaag proberen we dat goed te maken door zo veel mogelijk van ons werk aan de mensen te laten zien", aldus Borsboom.

Organisator luitenant-ter-zee Wim Erkelens Cooke kijkt ook tevreden terug op de afgelopen dagen. "De marinedagen verliepen zonder noemenswaardige incidenten. Veiligheid is toch het allerbelangrijkste. Dat er veel mensen op af komen, is natuurlijk mooi meegenomen."