Nieuw-Vlaamse Alliantie



Milquet gunt Vlaamse ambtenaren eindelijk extra ouderschapsverlof

klok 03 juli 2011

Minister Milquet wachtte vijftien maanden om goed te keuren wat de Vlaamse Regering in april al deed: de uitbreiding van het recht op ouderschapsverlof door Vlaamse ambtenaren. Daardoor liepen heel wat Vlaamse ambtenaren mogelijk hun recht op ouderschapsverlof mis. Dat zegt Kamerlid Miranda Van Eetvelde van de N-VA die de kwestie op de voet volgde.

Vorig jaar trok de federale wetgever de leeftijdsgrens voor ouderschapsverlof op van 6 naar 12 jaar. Deze wetgeving voorziet dat ook niet-federale overheden, waaronder de Vlaamse overheid, deze extra rechten aan hun personeel kunnen toekennen. De Vlaamse Regering deed dit onmiddellijk, via een wijziging van het Vlaams personeelsstatuut. Vooraleer dit kon toegepast worden, was echter een akkoord vereist van de federale Ministerraad.

"Lopende zaken" Miranda Van Eetvelde: "Pas vijftien maanden later gaf minister Milquet eindelijk haar fiat. Hierdoor hebben sommige personeelsleden mogelijk hun recht op ouderschapsverlof mislopen. Minister Milquet verschool zich achter `lopende zaken'. Zeer merkwaardig: de maatregel van de Vlaamse Regering heeft slechts een beperkte budgettaire impact en is gewoon de toepassing van de federale regelgeving. Bovendien kreeg het UZGent, dat ook onder deze regelgeving valt, al na enkele maanden het akkoord. De verhoging van de leeftijdsgrens is al van vorig jaar in voege bij zowel de federale overheid als in de privésector. Minister Milquet paste het argument van `lopende zaken' dus niet consequent toe en zorgde voor een discriminatie tussen werknemers van verschillende sectoren en overheden."

Melding volstaat Om dergelijke problemen in de toekomst te vermijden, diende Miranda Van Eetvelde een wetsvoorstel in, dat het akkoord van de federale overbodig zal maken: "Het akkoord van de federale ministerraad is een onnodige uitholling van de regionale autonomie, die bovendien tot een ongelijke behandeling van personeelsleden leidt. De gemeenschappen en gewesten hollen dus steevast de federale overheid achterna. Het lijkt mij voldoende dat de federale ministerraad in de toekomst enkel op de hoogte wordt gebracht van wijzigingen in het personeelsstatuut", zegt Van Eetvelde.

Auteur(s): Miranda Van Eetvelde, Kamerlid