Hoefnet

Nieuws

Poppen is Duitsers in eigen huis de baas

03-07-2011

Para equestrian menner Jacques Poppen heeft dit weekend zijn Duitse collega's ver achter zich gelaten in de Duitse kampioenschappen in Greven-Bockholt. Notabene op dezelfde plaats en met hetzelfde paard waarmee hij in 2008 werd gekroond tot Wereldkampioen, versloeg Poppen de Duitsers in eigen huis.

Na tegenvallende prestaties met de KWPN-ruin Ultra die Poppen voor het Wereldkampioenschap in Breda had aangeschaft, besloot de bronzen medaillewinnaar van 2010 enkele weken geleden zijn vertrouwde Friese merrie Nienke weer in te zetten. Poppen was samen met Jan Ranzijn uitgenodigd om deel te nemen aan de Duitse kampioenschappen in Greven, dat bekend staat om zijn gastvrijheid en uitstekende organisatie. In de dressuur koos Poppen er voor om Nienke relatief lang los te rijden, wat resulteerde in een goede dressuurproef: "Nienke liep niet flitsend, maar wel goed. Dressuur is voor ons het moeilijkste onderdeel en we waren tevreden met de zesde plaats. Dit was voor ons een uitstekende uitgangspositie voor de marathon," vertelt Poppen die in Greven werd bijgestaan door vriend en collega-menner Robert Roel van den Bos. Toen het duo er achter kwam dat de marathon in Greven slechts vijf hindernissen telde rees de vraag of het mogelijk was het gat met de top in het klassement te dichten. Maar Jacques besloot alles op alles te zetten en er voor te gaan: "We hebben de hindernissen tot in den treure verkend en besloten binnendoor te rijden waar mogelijk. Er hingen hier en daar klittenbandpaaltjes, maar we hebben net gedaan alsof ze er niet hingen en het ging goed! We hebben hard gereden, maar wel met verstand." Poppen kwam met iets minder dan een balletje voorsprong op zijn naaste concurrent Josef Sauerwald uit de marathon, die hij ruim op zijn naam had geschreven. Wereldkampioen 2010 Heiner Lehrter ging als laatste van start in de marathon maar reed zich stuk op de snelle tijden van Poppen. Lehrter vergiste zich in een van de hindernissen waardoor zijn kansen op een hoge klassering waren verkeken. In de afsluitende vaardigheidsproef dacht Poppen dat de nummer twee van het klassement Josef Sauerwald er slechts een balletje had afgetikt. Poppen besloot daarop het pittige parcours op hoog tempo af te leggen en passeerde met slechts een afgeworpen balletje en een paar tijdfouten de finish. In werkelijkheid had Sauerwald 10,50 strafpunten opgelopen zodat Poppen met ruim zeven punten voorsprong de wedstrijd op zijn naam schreef: "Echt heel gaaf om hier te kunnen winnen. Mooi ook, want vorig jaar waren de Duitsers me te slim af op het WK in Breda en nu ben ik te sterk voor ze op hun eigen kampioenschap!"

Sauerwald werd Duits kampioen, voor Markus Beerhues en Hubert Markett. Jan Ranzijn eindigde na de achtste plaats in de dressuur, de derde plaats in de marathon en de 11e plaats in de vaardigheid op de negende plaats in het totaalklassement.